Тайната падна. Полезните храни при диабет

Важно е да се спазва хранителен режим

Тайната падна. Полезните храни при диабет | StandartNews.com

Диетата при различни заболявания е важна. Особено при диабета. Контролирането на приема на определени храни е от съществено значение за хората с диабет, за да се поддържат стабилни нива на кръвната глюкоза и да се предотвратят усложнения. Основните цели на диабетната диета са регулиране на кръвната захар, управление на теглото и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, пише actualno.com.

Какво е позволено да се яде:

Сложни въглехидрати: Препоръчват се храни със сложни въглехидрати, като пълнозърнести храни, бобови растения и зеленчуци. Тези въглехидрати се усвояват по-бавно, което води до постепенно повишаване на нивата на кръвната захар.

Постни протеини: Протеините са съществена част от диабетната диета, тъй като помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и допринасят за засищането. Източници на постни протеини са птиците, рибата, тофуто и бобовите растения.

Здравословни мазнини: Мононенаситените и полиненаситените мазнини, съдържащи се в авокадото, ядките, семената и зехтина, са полезни за хората с диабет. Тези мазнини могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност и да намалят риска от сърдечни заболявания.

Умерени плодове: Въпреки че плодовете съдържат естествени захари, те също така осигуряват основни хранителни вещества и фибри. Диабетиците трябва да консумират плодове в умерени количества и да избират такива с по-нисък гликемичен индекс, като например горски плодове и ябълки.

Зеленчуци: Нескорбялните зеленчуци са крайъгълен камък на диабетната диета. Те са с ниско съдържание на калории и въглехидрати и същевременно са богати на витамини, минерали и фибри.

Най-големият риск за хората с диабет се крие в консумацията на високогликемични и преработени храни. Те включват сладки закуски, рафинирани въглехидрати и храни с добавени захари. Такива храни могат да предизвикат бързи скокове в нивата на кръвната захар, което затруднява поддържането на контрол от страна на хората с диабет.

Захарни напитки: Редовната консумация на сладки напитки като газирани напитки и плодови сокове може да доведе до бързо повишаване на нивата на кръвната захар. Тези напитки също така допринасят за увеличаване на теглото, което увеличава риска от инсулинова резистентност.

Преработени храни: Преработените храни често съдържат скрити захари, нездравословни мазнини и високи нива на натрий. Те могат да нарушат нивата на кръвната захар и да допринесат за възпаление, което е проблем за хората с диабет.

Прекалено много въглехидрати: Диетите с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, като бял хляб и сладки зърнени храни, представляват риск за диабетиците. Тези храни бързо се разграждат до глюкоза, което води до рязко повишаване на кръвната захар.

Винаги е препоръчително хората с диабет да работят в тясно сътрудничество със здравни специалисти или диетолози, за да създадат персонализиран хранителен план, съобразен с техните специфични нужди и предпочитания.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай