Супа от морски таралежи любима на чилийците

Чилийски сопайпиляс

Супа от морски таралежи любима на чилийците | StandartNews.com

Сьомгата е задължителна на трапезата, най-вкусното агнешко е в Пунта Аренас

Най-дългата и тясна страна в света е Чили. Опънала се е върху 4000 км между сухата пустиня Атакама на север, през буйните гори и прозрачно бистрите езера в централната част и е опряла южното си извито острие в суровата патагонска пампа и ледниците на Антарктида. Затисната от грамадата на Андите на изток и развявана от произвола на студените ветрове и бурните пенливи вълни на Пасифика от запад. Големият чилийски поет нобелист Пабло Неруда нарича родното си място "uno pais con geografia loca" - "страната с луда география". Много нации са оплаквали тук емигрантските си носталгии, но са успели да преплетат корени с местните индианци мапуче, наричани "хората на земята". Това смесване на народите, характерно за страните на Латинска Америка, предопределя пъстрото многообразие от традиции в чилийската култура и чилийската трапеза. В чилийската кухня има абсолютно всичко - вкусно свежо месо, великолепни плодове и зеленчуци, изобилие от ястия от царевица, тестени изделия. Но дългото океанско крайбрежие е превърнало в неин най-отличителен белег широкото присъствие на морски продукти - марискос, както ги наричат в Чили. Те се допълват с великолепното чилийско вино.

Най-любимото ястие на чилийците е супата от морски таралежи. Чилиецът не си представя живота без нея. Не всеки чужденец обаче я приема с охота заради доста специфичния й вкус. За сметка на това никой гост, нито пък местен жител, не може да устои на омарите от архипелага Хуан Фернандес. Той е известен с легендата, че на един от неговите острови е живял прототипът на Робинзон Крузо. Ястието, с което се е прославила тази забележителна местност, е манчас-а-ла-пармесанаа - миди, поднесени в собствените им отворени ветрилообразни черупки, запечени с поръсен отгоре пармезан, овкусени с лимон и стрит чесън. Сред местните специалитети са т.нар. "ломо а ля побре" (късчета говеждо с гарнитура от пържени яйца и картофи), задушено месо със зеленчуци "локро", бифтек с картофи, яйца с лук "бифе-а-ля-побре", запечен на скара дроб с колбаси "париляда".

По крайбрежните райони са широко разпространени ястията от морски продукти. Наред с океанските има и доста сладководни - от високопланинските езера и бурните реки в централната част на страната. Във всички рибни рецепти задължително присъства сьомгата. Чили отдавна е задминала Норвегия като световен първенец по производството й. Из фиордите в южната част е пълно с развъдници на розовата риба.

Съвсем пресни морски дарове могат да се опитат в малките ресторантчета на Централния пазар в Сантяго. Който иска да хапне току-що извадена риба и да съчетае океанския аромат с гледка към вълните и със соления мирис на рибарските лодки, може да отскочи до самото крайбрежие на Пасифика, на около час и половина път от столицата. Много красиво преживяване предлага пристанището Валпараисо с неговата терасовидна градска архитектура, следваща контура на слизащите към морето хълмове. Но истинските любители на риба предпочитат развилия се през последните години като по-голям риболовен център Сан Антонио. Там ще се насладите на едноетажни пъстри къщички и тихи слънчеви улички, чиито жители са предимно рибари и моряци. Ще похапнете вкусни раци, морски ушички - вид миди, или супа от марискос с бяло вино, каквито ще ви поднесат в прочутото с автентичната си кухня ресторантче "Хуанита". Този специалитет е характерен точно за това място и едва ще ви го предложат другаде.

Важно място на масата на чилийците заемат царевичните тортили и "хумитас" - варена царевица с различни добавки, завита с царевични листа и разнообразните палачинки, особено тиквените "сопайпиляс".

Традиционна напитка за чилийците е чаят - черен и зелен. Освен на виното, чилийците са майстори и на сладките алкохолни питиета. Препоръчвам ви "писко" - ликьор, приготвян по старинна рецепта от специално вино. "Писко" се пие с лимонов сок, пудра захар, разбит яйчен белтък или кока-кола, сервиран с много лед. Чилийските вина се правят от много качествено грозде и по специална рецепта. Чилийците твърдят, че макар аржентинците да произвеждат най-доброто телешко и говеждо в света, те пък най-добре умеят да го приготвят и изпекат, защото го мариноват с лук и чесън и му добавят подправки и пикантни люти сосове. В хладния юг, в чилийската част на Патагония, агнешкото е доста популярно, както и производните от него шишчета от дреболии и кървавица. Те са особено вкусни в уютните ресторантчета на Пунта Аренас - най-южния континентален град на Чили, обърнат към остров Огнена земя и леденеещата зад него Антарктида. Едно типично ястие, което е безумно вкусно и много лесно за приготвяне, е традиционната "Касуела де аве" - води се супа, но всъщност е половин домашна кокошка, сварена с цели картофи, ориз и куп ароматни чилийски подправки. Количеството на бульона е почти символично и спокойно може да се нахраните с него. Още по-питателна е другата типична чилийска супа "куранто". Тя е още по-гъста и в нея се слагат риба, дори и сьомга, раци, птиче месо, говеждо, овче, свинско, цели картофи и много чилийски подправки. В ролята на второ ястие е прието да се сервира "ломо а ла побре", което в буквален превод означава "пържола по бедняшки". Приготвя се от говежди гръб, отгоре се слагат две-три пържени яйца на очи, а отстрани - пържени или задушени картофки. Порциите са доста внушителни. В Южно Чили, където е на почит агнешкото, често го предлагат с винен сос в комбинация с царевични кълнове, спанак, гъби и домати. Към соса на различните етапи на задушаване, пържене и печене се добавят мед, захар, сметана, чесън, босилек, розмарин, магданоз, копър и лют пипер. Дори и да издържите на такива първи и втори гозби от чилийското меню, предстоят и великолепни сладки десерти и типично чилийски сладоледи.

РЕЦЕПТИ

Сопайпиляс

200 г сварена тиква, 4 с. л. олио/меко масло, около 500 г брашно, 1 ч. ч. олио за пържене, мед

Приготвяне:

Пасирайте тиквата на гладко пюре. Пресейте брашното в дълбока купа, направете кладенче в центъра. В него изсипете тиквата и олиото. Замесете гладко твърдо тесто. Увийте го в кърпа и го оставете в хладилника за 15 мин. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на кора с дебелина около 1 см. С чаша изрежете кръгове. Набодете ги леко с вилица. Изпържете сопапиляс до златисто в нагорещена мазнина. Извадете ги върху попивателна хартия. Поднесете топли, поръсени с мед.

Пиката с майорана

Продукти:

400 г телешко, 200 г свинско, 2 глави кромид, 1 зелена чушка, 3 домата, 600 г картофи, олио, 1 свински колбас, майорана, кориандър, сол, 10 маслини, нарязан магданоз

Приготвяне:

Месото, колбасът, кромидът, доматите, чушката и картофите се нарязват на малки парчета. Картофите се запържват в олиото. В друг тиган се запържват двата вида месо, колбасът и кромидът. Подправя се с майорана, сол и кориандър, прибавят се доматите, чушката и маслините. Задушава се няколко минути. Разбърква се с картофите, наръсва се с магданоз.

Пиле във вино от Медните планини

Продукти:

1 пиле, сол, сокът на 1 лимон, 1 с. л. масло, 1 глава кромид, 1 бутилка трапезно бяло вино, пипер, чесън, 1/2 чаена чаша коняк

Приготвяне:

Пилето се натрива със сол, лимонов сок и масло, а в коремната кухина се слага кромид. Сварява се във виното и се разделя на порции. Бульонът се прецежда, прибавят се пиперът, чесънът и конякът. Оставя се да ври на бавен огън. Когато сосът се сгъсти, пилето се залива с него и веднага се поднася.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай