Подберете добре рибата, която купувате

Подберете добре рибата, която купувате | StandartNews.com

Идва Никулден и много от вас тепърва ще пазаруват риба за празничната трапеза. На пазара има голямо разнообразие. Въпросът е знам ли какво точно да гледаме, когато търсим прясна риба. Ето няколко съвета на "Веселият готвач", които ще ви помогнат в подбора.

Рибата е сред местните продукти, които се развалят най-бързо. Месото й е воднисто, крехко и лесно може да бъде нападнато от бактерии. Затова е важно да купим прясна риба, в противен случай последиците може да са фатални. Дори и да е прясна, ако рибата не е съхранявана под 0 С градуса, ще се развали.

Какво да следите на пазара за риба

Прясната риба е хлъзгава, а не суха, с хлътнали и потъмнели. Именно блестящите и изпъкнали очи показват, че рибата е прясно уловена.

Може леко да докоснете и натиснете рибата. Ако тя веднага възвърне формата си, а не остане отпечатък от пръста ви, значи е годна за купуване.

Хубавата и прясна риба е с блестящи люспи, перките й не са слепнали и сухи.

Усетите ли кисел и остър мирис от рибата, която продават на пазара, то тя е застояла.

Забележите ли петна по съответната риба, извън нормалната оцветка, то тя е стара. Хрилете на прясната риба трябва да са червени вътре или розови-зависи от вида, отгоре блестящо сиви.

Какво да знаем, ако купуваме замразена риба от хранителна верига

Един от триковете, които вносителите правят е да вземат риба, да я разопаковат от плика и да я замразяват наново, за да поеме повече вода. Ако видите полуотворени опаковки или друга нередност по опаковката, значи трябва да потърсите в друг магазин. Ако забележите повече лед вътре в опаковката, имайте едно наум, че рибата е нееднократно замразявана.

Срокът на годност на замразени риби е не повече от 3 месеца (във фризер).

Не купувайте вече мариновани риби или пръчици. Това е трик на търговците да продават стара риба като я "замаскират" с подправки. В повечето случаи обаче месото няма хубав вкус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай