Патладжанът се оказа много полезен. Вижте защо

В Индия го наричат „Кралят на зеленчуците“

Патладжанът се оказа много полезен. Вижте защо | StandartNews.com

В България много често го наричаме син домат. В Индия го наричат „Кралят на зеленчуците“. Източните народи смятат, че е зеленчук на дълголетието. Сигурно се досетихте, че става въпрос за патладжана. Ето малко факти за него и какво помага, пише Блиц.

В продължение на векове, патладжанът се е отглеждал като декоративно растение и не е използван в кулинарията. Поради принадлежността му към семейство "картофови", навремето са го смятали за отровен.

Плодовете представляват големи висящи тъмносини или пурпурни до бели и зелени. Когато европейците за пръв път се докосват до патладжана, му дават наименованието "луда ябълка".

Това се случва в Италия, където заради народните поверия се смята, че голямата консумация на този зеленчук, може да доведе до лудост. Въпреки че често се смята за зеленчук, всъщност патладжанът е плод. Има високо съдържание на вода, без холестерол и 0.2 г мазнини на 100 г, източник на витамини С, К, магнезий, фосфор, мед, фолиева киселина, калий и манган.

Патладжаните подпомагат храносмилането. Полезни са много, защото помагат на костите да бъдат здрави, защото са богати на калий, калций и витамин К. Зеленчукът има и високо съдържание на фенолни съединения и силициев диоксид, които укрепват костната система и намаляват признаците на остеопороза.

Силицият намалява възпалението в ставите и помага за облекчаване на симптомите на артрит. Патладжанът е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на вода и фибри, затова е много подходящ за хора, които искат да отслабнат.

Фибрите пък помагат да се намали лошия холестерол и триглицеридите, които са рискови фактори за развитие на инфаркт и инсулт.

Те се съдържат мощни антиоксиданти, както и различни съединения, борещи се с рака. Патладжанът изобилства от биофлавоноиди, които са чудесни за понижаване на кръвното налягане. Патладжаните са добър източник и на фолиева киселина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай