Още една област обявява грипна епидемия

Тя започва на 25 януари

Още една област обявява грипна епидемия | StandartNews.com

Още една област обявява грипна епидемия.

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Бургас взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас считано от 25 януари до 31 януари включително, предаде БНТ.

Заболеваемостта сред учениците и училищния персонал се следи от 10.01.2024 г., като 13% е сред учениците и 5% сред училищния персонал. На основание посочените данни и предвид становището на министъра на образованието и науката щабът реши, че няма предпоставка за обявяване на „грипна ваканция“ и учебният процес при ученици и студенти ще продължи в присъствена форма.

На база сентинелно наблюдение и ежедневно съобщаване на случаите на заболели от грип и ОРЗ през последната седмица се отчита рязко завишаване на заболеваемостта в Бургас 238,25%00. За периода 16.01.-22.01.2024г. са достигнати епидемични стойности с регистрирани 478 случая при наблюдавано 10% от населението – 20 063 души.

Щабът реши да не се прекратяват плановите операции, защото пациентите вече са изследвани и подготвени за интервенциите и отлагането им само би удължило страданията им, така се поставят в риск и те да се разболеят.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Бургас срещу разпространението на грип и ОРЗ, считано от 25.01.2024 до 31.01.2024 г. включително, както следва:

Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета;

Преустановяване на всички профилактични прегледи и имунизации;

Лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип и/или усложнения;

Преустановяване на свижданията в лечебните заведения;

Стриктно спазване на Наредба №3/08.05.2013г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции;

Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. двукратно за деня и често проветряване на помещенията.

На 30.01.2024 г. Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител отново ще проведе свое заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай