Колко точно ядки трябва да ядем всеки ден?

Ядките се оказват много полезни за здравето

Колко точно ядки трябва да ядем всеки ден? | StandartNews.com

Това, което хората наричат ядки, всъщност често не е. Пример за това са бадемите, кашуто, кокосовите орехи, шам-фъстъците, макадамията и орехите също не са ядки, а семена на костилки.  Фъстъците пък всъщност са бобови растения. Но каквито и да са те, според експертите тези продукти са изключително полезни за нас, пише Блиц.

Проучванията показват, че хората, които консумират шепа ядки на ден, живеят по-дълго в сравнение с тези, които не ги ядат. От сурови до печени, кои ядки са най-здравословните и в какви количества трябва да се консумират? Сега ще разберем.

Експертите препоръчват ежедневно да се ядат около 30 грама ядки. Просто казано, количеството трябва да бъде както следва (в единици):

 

Бадеми: 20-30

 

Бразилски орехи: 10

 

Кашу: 15

 

Лешник: 20

 

Макадамия: 15

 

Фъстъци: 40

 

Шам-фастък: 30

 

Орех: 10 (или 20 половини)

 

Какво съдържат различните видове ядки?

 

Бадеми: протеини, витамин Е и особено калций.

 

Бразилски орех: много фибри, както и най-добрият източник на селен.

 

Кашу: мед, цинк, желязо.

 

Лешник: фибри, калий, фолиева киселина и витамин Е.

 

Макадамия: мононенаситени мазнини, тиамин, манган.

 

Фъстъци: богати на протеини.

 

Шам-фъстък: протеин, калий, стерол, антиоксидант ресвератрол.

 

Орех: алфа-линолова киселина, омега-3, антиоксиданти.

 

За да се осигурят максимални ползи за здравето, е по-добре да се вземат различни видове ядки, казват изследователите. Проф. Рейчъл Браун, диетолог, казва: „Ние предлагаме да смесите различни видове ядки, за да увеличите ползите за здравето. Така получавате здравословни мазнини и хранителни вещества. Диетологът по въпросите на общественото здраве Розмари Стантън препоръчва да се изберат суровите и несолените ядки. Суровите ядки не са толкова вкусни и трайни, колкото печените, но ако човек обича само печени, тогава е по-добре да си купувате сурови и да ги приготвите у дома си.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Не вярвайте на всичко, проверявайте
преди 5 месеца

Бразилският орех съдържа прекалено много селен. Не взимайте повече от един-два ореха дневно при редовна консумация. Пропуснато е слънчогледовото семе, което е много полезно. Кашуто е много силен алерген, както и фъстъците. Внимавайте.

Откажи