Кои са признаците, че сте на прага на изтощение?

Качественият сън помага за намаляване на стреса

Кои са признаците, че сте на прага на изтощение? | StandartNews.com

Живеем в един забързан и взискателен свят. Прегряването (бърнаутът) засяга най-вече успешните и амбициозни хора, които искат освен да са добри професионалисти, но и да са добри родители. Поемането на твърде много отговорности, липсата на сън и почивка, на радост и удовлетворение могат да докарат човек до крайно изтощение, пише Блиц.

Ще ви покажем кои са ТОП 3 признаците, че сте на ръба на бърнаут, а също и работещи инструменти от терапевта Гергана Радович, която има над 15-годишна практика в управлението на стреса, с които можете да си помогнете.

1. Постоянно изтощение и умора

Един от най-очевидните признаци на предстоящо прегаряне е постоянното изтощение, което надхвърля нормалната умора. То е както физическо, така и емоционално, и не се повлиява, независимо колко си почивате. Ако често ви липсва енергия да се занимавате с дейности, които някога са ви харесвали, това може да е индикация за бърнаут.

 

2. Намалена производителност и мотивация

Друг признак за предстоящо прегаряне е значителният спад в продуктивността и мотивацията ви. Ако забележите, че ви е все по-трудно да се концентрирате, да изпълнявате задачи ефективно или да поддържате обичайното си ниво на ентусиазъм, обърнете внимание. Ако чувствате работата си като непосилно бреме, време е да промените нещо.

 

3. Раздразнителност и негативност

Може да откриете, че се чувствате емоционално изтощени, раздразнителни и претоварени, дори от незначителни предизвикателства. Негативните мисли, цинизмът и общото чувство на отчужденост често са сигнални лампи за предстоящ бърнаут. Ако лесно се изнервяте и виждате само най-лошия развой на всяка ситуация, това е сигнал за предстоящо прегряване.

 

Начини как да се справим с бърнаута

Дайте приоритет на дейности, които ви подмладяват физически, психически и емоционално - хобита, техники за релаксация, спорт, почивка, сън.

Установите ясни граници между работата и личния живот. Избягвайте извънредния труд и отделяйте време за дейности, които ви носят радост.

Обърнете се към доверени приятели, семейство или колеги за подкрепа и разбиране. Помислете за разговор със специалист по холистично здраве.

Преценете дали текущата ви работа съответства на вашите ценности, нужди и цялостно благосъстояние.

Подобрете съня си. Качественият сън всяка нощ е едно от най-добрите лекарства за намаляване на стреса и предпазване от бърнаут.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай