Кисело мляко пази от инфаркт

Кисело мляко пази от инфаркт | StandartNews.com

Човек е това, с което се храни, учи Петър Дънов. Храната може да ни излекува или да ни разболее, казват мъдреците от Изтока.

Тайната на здравото тяло и силния дух е вечна мистерия, но ключът вероятно се крие не в новите технологии, а в забравените практики и биоритъм на прадедите ни. Човек се храни най-пълноценно, когато използва продукти от мястото, на което е роден, убедени са диетолозите. Сега магазините са пълни с всякакви деликатеси от цял свят. Родните луканки, суджуци, сирена и баници обаче по нищо не им отстъпват. За съжаление, много от уникалните български рецепти са запазени само в определени краища на страната ни. С други пък успяхме да пробием в Европа, като ги превърнахме в наша запазена марка. Трети ни ги откраднаха комшиите.

За празниците всеки ще иска да сложи най-хубавото на трапезата. Нека изберем българското, да подкрепим родните производители. Да си направим БГ Коледа.

Кисело мляко и сирене с уникални здравословни качества разработват в Университета по хранителни технологии в Пловдив. В двата млечни продукта се влагат растителни мазнини, богати на мастни киселини, които борят лошия холестерол. Тези продукти помагат срещу инфаркт и склероза. Постиженията на пловдивските изследователи още не са сертифицирани и затова не може да се прилагат в производството, но лабораторно учените имат категорични доказателства, че при промяна на технологията в производството на някои храни, те могат да ни предпазват от най-тежките болести.

Катъкът е най-вкусен през август

Катък, или както още го наричат - крукмач, крукмач, куртмач, катмач - е типично български млечен продукт със солено-кисел вкус. Обикновено се прави от най-гъстото овче мляко през август, когато овцете са яли суха трева. Млякото се вари на водна баня на много слаб огън около 4 часа, докато се сгъсти. Посолява се, изсипва се в глинен съд и се оставя на тъмно и хладно място, като се разбърква през няколко часа. След седмица е готово за консумация. Полученият продукт може да се използва няколко месеца.

С катък се правят и разновидностите на млечната салата. За вкусния специалитет се забъркват овче сирене, месести сурови или печени чушки, краставици, чесън, олио, печени орехи. Сервира се като мезе към ракията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай