Как с помощта на ръцете може да разберем дали сме склонни към депресия?

Ново изследване ни разкрива отговорите

Как с помощта на ръцете може да разберем дали сме склонни към депресия? | StandartNews.com

Вече има нов интересен начин, по който можем да разберем дали сме склонни да страдаме от тревожност или депресия. Много е просто – като сравним показалеца и безименния си пръст, пише Блиц.

Ако показалецът ви е по-къс от безименните пръсти - по-малко сте склонни към тревожност. Ако показалецът е по-дълъг от безименния пръст, много вероятно е да сте добри във вербалните задачи.

На специалистите отдавна е известно, че възрастните, при които показалецът е по-къс от безименния пръст, са били изложени на по-високи нива на тестостерон, по време на ембрионалното им развитие. Общата особеност е, че нивата на тестостерона се свързват с по-висши способности за справяне със задачите. Такъв пример са различните пространствени задачи.

Оказва се, че жените, които имат най-добри резултати на тези тестове, са и с най-високи нива на тестостерон както в пренаталното си развитие, така и вече като възрастни. От друга страна, сред тези, които имат най-слаби резултати, нивата на тестостерона са най-ниски и в двата случая.

Ефектите от различните нива на този хормон не свършват дотук. Количеството тестостерон в пренаталното развитие се свързва и с някои заболявания. Според учените, ниските нива на тестостерона в пренаталното развитие се свързват с по-голяма опасност от развитие на заболявания, които са по-често срещани сред жените -тревожност и депресия.

Високите нива на тестостерон се свързват с повишен риск от заболявания, които са по-често срещани при мъжете – като аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Турет.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай