Как да заменим брашното и да се отървем от глутена

Има здравословни алтернативи

Как да заменим брашното и да се отървем от глутена | StandartNews.com

Всички знаем, че традиционните брашнени храни не са много здравословни и затова трябва да ги заменим. Брашното, особено рафинираното бяло брашно, често е с високо съдържание на въглехидрати и не съдържа основни хранителни вещества. За щастие, има многобройни хранителни алтернативи, които не само осигуряват разнообразни ползи за здравето, но и придават интересни вкусове и текстури на ястията ви - някои от долните са и без глутен, пише actualno.com.

Бадемово брашно

Бадемовото брашно е популярна безглутенова алтернатива, която придава на ястията ви орехов вкус. Богато на здравословни мазнини, протеини и витамини, бадемовото брашно е отличен избор за печене. То работи добре в рецепти за мъфини, палачинки и бисквити, като предлага влажна и нежна текстура.

Кокосово брашно

Кокосовото брашно е друг безглутенов вариант. То е с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на въглехидрати и придава фин кокосов аромат. Поради високата му абсорбционна способност в рецептите може да ви е необходимо по-малко кокосово брашно в сравнение с други брашна. То е чудесно за приготвяне на безглутенов хляб, палачинки и дори солени ястия.

Овесено брашно

Овесеното брашно е хранителен пълнозърнест вариант, който се произвежда чрез смилане на цели овесени ядки. То съдържа бета-глюкани, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Овесеното брашно е универсално и може да се използва в различни рецепти, като палачинки, гофрети и мъфини. То придава плътна текстура и леко сладък вкус.

Брашно от киноа

Брашното от киноа е безглутенов продукт, пълен с протеини, направен от смлени семена от киноа. То има леко ядков вкус и е богато на незаменими аминокиселини. Брашното от киноа е подходящо за печене, като осигурява лека и пухкава текстура. То е чудесен избор за безглутенов хляб и кори за пица.

Брашно от нахут

Известно още като безан или грам брашно, брашното от нахут е с високо съдържание на протеини и фибри. То има леко орехов вкус и се използва добре в солени ястия като сока (вид палачинка), плоски хлябове и като сгъстител в супи и яхнии.

Ориз или каша от карфиол

За тези, които искат да намалят приема на въглехидрати, карфиолът може да бъде универсален заместител. Оризът от карфиол и пюрето от карфиол са отлични алтернативи на традиционните ориз и картофено пюре. Те са нискокалорични, богати на хранителни вещества и могат да се подправят, за да допълнят различни ястия. Превръщането на тези здравословни алтернативи на брашното в част от диетата ви не само повишава хранителната стойност, но и открива свят на разнообразни и ароматни възможности. Експериментирането с тези заместители ви позволява да се наслаждавате на любимите си храни без чувство за вина, като насърчава балансирания и здравословен подход към храненето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай