Хапнете в SenSi храна от манастира

Хапнете в SenSi храна от манастира | StandartNews.com

Прохладна градина в сърцето на София

Ястията са за ценители, а мястото - подходящо за бизнессреща или романтична вечеря

Балканска пъстърва, която преди броени часове си е плувала свободно във водоема до манастира
"Свети Серафим Саровски" край кюстендилското село Крекляно, ухае ароматно в чинията ви. Прясната рибка е гарнирана с домашни пържени картофки, също отгледани от грижливите монаси в светата обител. И шопската салата е с Божия благословия - зеленчуците са доставени от Копиловския манастир "Свето Благовещение". А сиренето е произведено в мандрата на "Св. Йоан Кръстител" в кюстендилското село Жаблено. За да опитате благословената манастирска храна, не е нужно да ходите в магерницата на някой Божи дом. Може да я намерите в сърцето на София - приготвят я в ресторант SenSi. Намира се в "Лозенец", на ъгъла на улиците "Димитър Хаджикоцев" и "Бяла" - на метри от "Южния парк" и басейна "Спартак". Градината, тип тераса, е оазис в летните жеги. Ако идвате за вечеря и искате да седнете навън, носете си шал, защото ветрецът може доста да ви разхлади. Ако нямате -от заведението ще ви предложат одеало, с което да се наметнете.
Ресторант SenSi е далеч от любопитните погледи на тълпата и минувачите, затова е подходящ както за бизнессрещи, така и за романтични вечери. Обстановката е уютна, музиката - ненатрапчива, а обслужването - любезно и дискретно.
Но тук има възможност и за провеждане на по-сериозни мероприятия - сватба, фирмено парти или приятелски срещи - в градината има 70 места, а вътре на двете нива могат да се разположат 80 души. Пред ресторанта има възможност за паркиране, място може да се намери и по съседните малки улички.

Кухнята е с елементи от средиземноморската и италианската. Салатите са разнообразни - както типично летни, така и за по-студените дни. Не пропускайте да опитате спаначената със синьо сирене, филиран бадем и портокалов дресинг. Табуле се приготвя, като стриктно се спазва класическата рецепта - сместа от булгур, магданоз и ситно нарязани домати задължително се подправя с мента, често пропускана в други ресторанти. Италиански вкус и аромат носят ризотото с пиле, маскарпоне и спанак, както и талятелята със скълцано телешко.

Сред още по-засуканите ястия са патешкото с джинджифилово териаки, гарнирано със зеленчуково пюре, както и печеното телешко с гриловани картофи, поръсени с подправки. А за авантюристите в гурмето, които са готови да пробват нови вкусове, е патешкото с малинов сос и свежа салата. Радост за небцето е и пилешкото филе с песто, печено на скара, но запазило сочността си, гарнирано със задушени аспержи и чери доматки.

От рибните ястия, освен балканската пъстърва, от манастира "Свети Серафим Саровски" доставят и хайвер. В ресторанта го разбиват и му добавят сварен картоф за омекотяване на вкуса. Предлагат се и скариди с екзотичен чили сос, ципура, лаврак.
В менюто на SenSi не присъства класическата тройка кебапчета с гарнитура, но ако сте страстен любител на скарата - има какво да ви предложат. Като например телешко кюфте от кълцано месо с бекон и чушка, телешки суджук. Пържолата от свински врат е гарантирано прясна, защото месото се доставя от малка семейна кланица в Благоевградско, където приготвят само охладени, а не замразени мръвки.

Разбира се, вината също са на ниво. Освен български селекции, предлагат и модерните новозеландски "Малборо".
И така - стигнахме до десертите. Но това е отделна тема. Защото на тях трябва да се обърне специално внимание. И ако нямате сили след обилния обяд или вечеря, върнете се отново, за да опитате тортите на Паолина Манчева. Морковената е по нейна авторска рецепта. Вкусът й е мек, млечен, ухае на канела. Паолина разкри, че кремът се приготвя от маскарпоне и "Филаделфия", но останалите съставки запази в тайна. Шоколадовата се приготвя с три вида шоколад и лешници и също задължително трябва да се опита.

И след всичко, написано до тук, сигурно си мислите, че цените в SenSi са космически, а ястията гурме - миниатюрни? Нищо подобно. Порциите са достатъчно големи, за да нахранят и най-големия лакомник. А сметката няма да ви излезе солено.
Друг плюс е, че от понеделник до петък има седмично меню. Супите и салатите в него са по 2-3 лева, а основните ястия - между 4 и 6 лева. За вегетарианците също е помислено.
Ето и две рецепти, които любезните домакини от
SenSi решиха да споделят с читателите на в. "Стандарт":

РЕЦЕПТИ

Пилешко филе с балсамова редукция

Продукти

200 гр. пилешко филе, 100 грама балсамов оцет, 40 грама кафява захар, 20 грама масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне

Пилешкото филе се запържва от двете страни на силен тиган до златисто. Добавя се захарта, за да се карамелизира. Слага се и балсамовия оцет и се изчаква да се сгъсти. Накрая се добавя маслото. Може да се гарнира с ориз или със задушени зеленчуци.

Доматена торта

Продукти:

1,5 кг домати от консерва, 8 броя яйца, 500 гр брашно, 3 броя по 124 гр крема сирене, 500 гр заквасена сметана, 70 гр сушени домати, 80 гр обезкостени маслини

Приготвяне:

Доматите се пасират, разбъркват се с брашното и яйцата до получаване на гъста смес за палачинки. Може сместа да се изпече на тиган или във фурната на 170 градуса така, че да се получат блатове. След като изстинат, блатовете се намазват с разбитата смес от сметана и крема сирене. между блатовете се нареждат нарязаните обезкостени маслини и сушените домати. Тортата се сервира добре охладена, гарнирана с песто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай