Д-р Олга Мицова: През пролетта контролирайте кръвното и нивата на холестерол

Приемайте повече плодове, зеленчуци и зърнени култури и осигурете достатъчно отдих и сън

Д-р Олга Мицова: През пролетта контролирайте кръвното и нивата на холестерол | StandartNews.com

Д-р Олга Мицова е специалист по вътрешни болести и кардиолог. От началото на 2023г. е част от екипа специалисти на ДКЦ "Софиямед".
Завършва Медицински университет София и има придобити специалности по "Вътрешни болести" и "Кардиология".
Д-р Мицова е работила последователно в Пневмологична болница - Велинград, вътрешно отделение на ОРБ - Перник, Клиника по кардиология и Първа многопрофилна клиника на УБ Лозенец. Член на борда на директорите на УМБАЛ "Лозенец" за периода 2019 - 2021г.

 

Изкуственият интелект помага в предсказанията на заболяванията и тяхното персонализирано лечение
 

Приемайте повече плодове, зеленчуци и зърнени култури и осигурете достатъчно отдих и сън за поддържането на здравето на сърцето и имунната система, съветва кардиологът от ДКЦ "Софиямед" д-р Олга Мицова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
 

- Д-р Мицова, пролетта дойде, а с нея идват и промените в здравословното състояние. Пациентите се оплакват от отпадналост, как да подсилим имунната защита на организма?

- Началото на пролетта поставя сериозни изпитания пред сърдечно-съдовата система. От една страна промяната в температурата води до промени в тонуса на кръвоносните съдове. Компенсаторните механизми включват промяна в сърдечната честота, дълбочината на дишането, скоростта на кръвотока. Здравият човек по-лесно се адаптира към промените. При хората с хронични сърдечно-съдови заболявания обаче, не е така. Това предполага по-чести консултации при кардиолог.

От друга страна през зимата, поради по-късите дни и по-ниската степен на слънцеогряване, в мозъка превалира хормонът мелатонин, който ни поддържа по-сънливи, а количествота на серотонина - т. нар. хормон на щастието, е намалено. През зимата отслабват естествените защитни сили на организма поради честите ни срещи с вируси и бактерии, разпространяващи се по-лесно в затворените помещения. Всички тези фактори водят до симптоми на лесна уморяемост, отпадналост, замаяност, чувство на слабост, намалена памет и концентрация, вариране на стойностите на артериалното налягане. Тези белези, известни като "пролетна умора", се проявяват при повишените изисквания към организма, свързани със затоплянето на времето, повече движение и повишените енергийни нужди.

Силната имунна система е от съществено значение за поддържане на здравето на сърцето и съдовете. Пролетта често е сезон на алергии и респираторни инфекции, които могат да повлияят на здравето на сърцето чрез увеличаване на възпалението и стреса върху организма. Поддържането на здравословен начин на живот, включително правилно хранене, редовна физическа активност и добър сън, може да подпомогне имунната функция и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

- Неизменно промяната в метерологичните условия води и до оплаквания при пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Какви са най-често те и задължителен ли е прегледът при кардиолог през настоящия сезон?

- През зимата се приемат повече мазни и солени храни, които покачват холестерола, кръвното и кръвната захар. Те съдържат по-ниски количества витамини и минерали, вода, вит. С, вит. А, желязо, цинк и други важни микроелементи. Понижената физическа активност, усилената обмяна на веществата, поради студеното време (което води до кислороден глад на сърдечния мускул), повишените нива на холестерол, поради консумацията на по-мазна храна, повишените стойности на кръвното налягане поради стесняването на съдовете през зимата, всички тези фактори водят до увеличаване заболяемостта от инфаркт и инсулт през зимата и особено през ранна пролет.

Сърдечно-съдови, бъбречни и метаболитни нарушения често се проявяват едновременно. Въпреки това водещите причини за преждевременна смърт са най-често поради сърдечно-съдови причини. КБМ (кардио-бъбречно-метаболитни) нарушения са резултат от серия от дисфункции, които настъпват в тези системи. В основата им са добре известните рискови фактори като захарен диабет, артериална хипертония, предсърдно мъждене, дислипидемия, затлъстяване и др. Те водят до ендотелна дисфункция и структурни и функционални нарушения в таргетните органи и последващи тежки заболявания като инфаркт, инсулт и сърдечно-съдова смърт. В голямата си част тези рискови фактори са коригируеми, ако са хванати навреме. Затова е особено важна ранната превенция. За да се осъществи тя, е необходим скрининг по протокол, целта на който е ранната диагностика на сърдечно-съдовите заболявания навреме. Установяването на заболяванията в самото им начало забавя прогресията и усложненията.

- Каква роля има персонализираната медицина при тези пациенти?

- Персонализираната медицина e научен подход, който предполага индивидуализиране на лечението и здравните грижи с решения и практики, съобразени с всеки отделен пациент чрез използването на генетична или друга информация. Този медицински модел се основава на наблюдението, че пациенти с еднаква диагноза реагират на едно и също лечение по различен начин.

Съвременните изследвания в областта на персонализираната медицина разглеждат следните въпроси:

  •  индивидуални рискови фактори за поява на дадено заболяване;
  •  биологични и други фактори, които допринасят за развитие на заболяването;
  •  ефективност на дадено лекарство при конкретния пациент;
  •  наследствени или придобити за пациента фактори, които влияят върху ефективността или водят до нежелани лекарствени реакции.

Например, аспиринът е познат като лекарство от 1897 г. и е прилаган като аналгетик и антипиретик. По-късно са открити и неговите антитромбоцитни свойства. Това негово действие обаче, не се проявява при всички хора. Между 8 и 45% от хората са "резистентни към ацетил салицилова киселина". Дори носители само на една малка промяна в гена ITGB3 не реагират на ацетил салицилова киселина. Този ген кодира гликопротеин IIIа, който се намира по повърхността на тромбоцитите, които са от съществено значение за тромбообразуването.

Бързото развитие на технологиите, информатиката и изкуствения интелект все повече помагат в предсказването на заболяванията и тяхното персонализирано лечение. В днешната бързо развиваща се дигитална епоха изкуственият интелект става неделима част от нашия живот. Той въздейства на работата, комуникациите и дори на това как се справяме с предизвикателствата, свързани със здравето. Различни инструменти на изкуствения интелект могат да анализират данните на пациентите, включително генетичната информация, медицинската история и реакциите на лечение, за да препоръчат персонализирани планове за лечение, адаптирани към уникалните нужди и характеристики на всеки човек.

- Какви съвети бихте дала за поддържане на здравето?

- Продължавайте с редовната физическа активност като преминете към по-леките пролетни спортове - разходки на открито или каране на велосипед.

Спазвайте здравословен начин на хранене с балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и зърнени култури.

Осигурете си достатъчно отдих и сън, което е от съществено значение за поддържането на здравето на сърцето и имунната система.

Редовно контролирайте кръвното си налягане и нивата на холестерол, като се консултирате с лекар.

Избягвайте стреса и практикувайте методи за управление на стреса като йога или медитация.

Спазвайте лекарските препоръки за терапията си.

Много важно е да се консултирате със своя лекар за индивидуални съвети и насоки, които да ви помогнат да поддържате здравето на сърцето и съдовете си през сезона на пролетта. Съчетаването на правилния начин на живот с редовни медицински проверки може да помогне за предпазване от сериозни сърдечно-съдови проблеми и поддържане на оптимално здраве през цялата година.

- Вие практикувате в най-голямото ДКЦ в столицата - "Софиямед". Предлагате ли пакетни услуги, свързани с разширена диагностика на пациенти с вече установени сърдечно-съдови заболявания?

- Сърдечно-съдовите заболявания са сериозен проблем за здравето на човека и са свързани с висока заболяемост и смъртност по целия свят. Пациентите с установена сърдечно-съдова патология изискват редовно проследяване и диагностика за ефективно управление на тяхното заболяване и намаляване на риска от усложнения. Напредъкът в технологиите за диагностика предоставя значителни възможности за по-добро разбиране и управление на сърдечно-съдовите заболявания.

Изследванията включват:

  •  Електрокардиография (ЕКГ): Това е стандартно изследване, което измерва електрическата активност на сърдечния мускул. Позволява на лекарите да открият аномалии в сърдечния ритъм и функция.
  •  Ехокардиография (ЕхоКГ): Използва ултразвукови вълни за визуализиране на сърдечната структура и функция. Помага за оценка на размера на сърцето, дебелината на стените на сърцето и функцията на клапите.
  •  Стрес тест: Тази процедура се използва за оценка на реакцията на сърцето при физическо натоварване. Може да се извършва с електрокардиография или снимки на сърцето преди, по време и след физическо упражнение.
  •  Катетърна ангиография: Това е инвазивна процедура, при която се въвежда катетър в сърдечните съдове, за да се изследва проходимостта им.
  •  Магнитно резонансно изображение (MRI) на сърцето: Предоставя подробни изображения на сърдечната структура и функция, като използва магнитни полета и радиовълни.

 Новаторски подходи и технологии - изследвания на биомаркерите могат да помогнат за ранното откриване на сърдечно-съдови заболявания и за оценка на риска от бъдещи сърдечни инциденти; изкуствен интелект и машинно самообучение се използват за анализ на големи количества данни, за да се идентифицират образци и прогнозират рискове за развитие на сърдечно-съдови заболявания; телемедицината се разви особено по време пандемия от COVID-19 и показа, че може да бъде ефективен инструмент за диагностика и управление на сърдечно-съдови заболявания, при невъзможност за чести контакти с лекар, особено в региони с ограничен достъп до здравни грижи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай