Д-р Ирина Боева, гастроентеролог в УМБАЛ „Софиямед“ : Разполагаме с последно поколение апаратура за диагностика и лечение на гастроенетерологичните заболявания

Осигуряваме комплексна оценка и лечение в рамките на лечебното заведение

Д-р Ирина Боева, гастроентеролог в УМБАЛ „Софиямед“ : Разполагаме с последно поколение апаратура за диагностика и лечение на гастроенетерологичните заболявания | StandartNews.com

Д-р Боева, кои са най-честите заболявания от страна на гастроинтестиналния тракт при българите? 

Не мисля, че е има еднозначен отговор. Може би заболяванията свързани с лош начин на живот-наднорменото  тегло, нездравословно хранене, тютюнопушене, обездвижване и приема на алкохол. Масова е чернодробната стеатоза, стеатохепатит, рефлуксната болест, гастрит. За съжаление все още често срещаме хора с напреднали онкологични заболявания, при първото им посещение при лекар.  В България все още няма програма за национален скрининг за рак на дебелото черво, въпреки че той е третият най-често срещан карцином в световен план.

Вие сте част от екипа на новото Отделение по инвазивна гастроенетерология в УМБАЛ „Софиямед“. Пациенти с какви заболявания ще лекувате в него?

Имаме възможността да хоспитализираме и лекуваме разнообразни случаи. Благодарение на широкия профил от специализирани звена в болница „Софиямед“ в отделението приемаме на практика целия спектър заболявания в гастроентерологията. Извършваме профилактични изследвания, диагностицираме и стадираме всички туморни заболявания на ГИТ, панкреас и черен дроб. Лекуваме и следим пациенти с ХВЧЗ - Улцерозен колит и Болест на Крон. Разполагаме с последно поколение апаратура за изследване и лечение на всички заболявания на панкреаса и жлъчната система, биопсии, дренажни процедури, стентиране. Извършваме и чернодробни аблации на солидни и метастатични тумори, при съответни индикации.

Винаги ли при прием, е необходима предварителна консултация с гастроентеролог?

Преди хоспитализация е редно всеки пациент да се консултира с лекар (освен при спешност). Най-често хоспитализация се осъществява след консултация с общопрактикуващ лекар, хирург, гастроентеролог или онколог. Разбира се приемаме пациенти индицирани от колеги и от други специалности.

Едни от най-често провежданите изследвания във вашата специалност са гастро- и колоноскопията. Кога се налагат те?

Ендоскопските изследвания (гастро- и колоноскопия) са минимално инвазивни процедури, с малка продължителност, обичайно се провеждат под кратка венозна анестезия. Извършваме ги при клинично съмнение за заболяване на хранопровода, стомаха, дванадесетопръсника, дебелото черво. Индикациите най-често са специфични оплаквания на пациента, промени в лабораторните изследвания или фамилна обремененост. Колоноскопията в много важна, рутинна част от програмата за превенция на рак на дебелото черво след 45 г. възраст в повечето държави от развития свят. Целта на скрининговото колоноскопия е навременното откриване и отстраняване на полипи - основен метод за предотвратяване на колоректалния карцином. Важно е провеждането им да се извърши от „тренирани“ в ендоскопията лекари с апаратура с добра резолюция.

Лечебното заведение, в което работите разполага с широки възможности. Какви предимства ви дава това?

Щастливи сме да работим на място, където диагностичния и лечебен цикъл може да се затвори. Давам пример с една важна социална група- пациентите с хроничните възпалителни чревни заболявания болест на Крон и улцерозен колит. Пълноценното обгрижване на тези пациенти включва преглед и ендоскопски изследвания от гастроентеролог, образни изследвания -скенер и или магнитен резонанс, хистологична оценка, скрининг за нутритивни дефицити и инфекции (широк спектър лабораторни и вирусологични изследвания), медикаментозно, по-рядко и хирургично лечение. За тази цел е нужно добро оборудване и широк кръг специалисти на едно място. Аналогично това важи за всички други възпалителни и онкологични заболявания – за нас е важно, че можем да осигурим комплексна оценка и лечение в рамките на лечебното заведение.

Разполагате и с последно поколение апаратура за ендоскопски ултразвук. Какви са възможностите и предимствата на метода?

Ендоскопският ултразвук е комбинация от ендоскопски апарат (дълъг, флексибилен апарат, който се въвежда през устната кухина) и ултразвукова сонда в края му. Това е сравнително бърз и много информативенен миниинвазивен метод. Той позволява детайлен оглед на редица структури близо до гастроинтестиналния тракт, както в гръдния кош, така и в коремната кухина. При констатиране на промени е възможна пункцията с аспирация и/или биопсия за съответно кистични и солидни промени. Подходяща е както за диагностика и стадиране, така и за дългосрочно проследяване на много заболявания. При пациенти в висок риск за рак на панкреаса се обсъжда като скринингов метод за ранен рак на панкреаса. Апаратът може да се използва и за лечение- терапевтични мини-инвазивни процедури при някои заболявания на панкреаса и жлъчното дърво.

Визитка на Д-р Ирина Боева:

Завършва медицина през 2013 г., прекарва последната година от образованието си по медицина в Университетска клиника в Дрезден, Германия. Придобива специалност по гастроентерология през 2017 г. в Медицински университет София.

От 2013 г до 2017 г. провежда специализация в УМБАЛ „Царица Йоанна” ИСУЛ, предимно в отделение с фокус върху лечението на чернодробни заболявания и чернодробни тумори. През следващите пет години работи като специалист в екипа по Интервенционална гастроентерология в УМБАЛ „Токуда”, като се занимава предимно с ендоскопски процедури и лечение хронични възпалителни чревни заболявания. През годините посещава множество квалификационни курсове в различни европейски държави. 

Извършва рутинно абдоминална ехография и интервенции под ехографски контрол, гастроскопия, колоноскопия и свързаните с тях терапевтични интервенции. Притежава опит в диагностиката и лечението на чернодробни заболявания, остри и хронични заболявания на панкреаса, неопластични и възпалителни заболявания на гастроинтестиналния тракт.  През последните две години придобива опит в работата ендоскопски ултразвук и терапевтични интервенции при билио-панкреасни заболявания. 

Квалификации :
2019 DRK Kliniken Berlin – eдномесечно eндоскопско обучение
2022 Bezmialem University Hospital Istanbul– интервенционални ендoскопски техники (ERCP& EUS)
2023  Regional Institute of Gastroenterology and Hepatology, Cluj-Napoca – обучение по ендоскопски ултразвук
Съавтор е на редица публикации в български и международни списания и форуми. 

Член на :
Европейското дружество по гастроинтестинална ендоскопия (ESGE),
Европейска федерация по ултразвук в медицината и биологията (EFSUMB).
Българска асоциация по ултразвук в медицината (БАУМ).
Българското дружество по гастроентерология

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай