Чай от лайка. За какво помага?

Той е много полезен

Чай от лайка. За какво помага? | StandartNews.com

Готови ли сте за зимата и снегът, който предстои. Камина, топло одеяло, хубава книга, чаша вино и… гореща чаша чай. Заредете шкафа си с този ценен ароматен дар от природата, лечител и вълшебник за сетивата. Колекция от билкови чайове за зимата би ви помогнала да се справите бързо и безпроблемно с болното гърло, стресът, безсънието, студа, настинките и вирусите, които нарушават зимната идилия, пише actualno.com.

Не пропускайте чая от лайка, който връща хармонията в тялото и душата ви. Доказаното му успокояващо действие е като балсам за сетивата, а ароматът му е опияняващ. Консумацията на чай от лайка обаче е повече от наслада, която ви сгрява в студа. Той е полезен за здравето и е ефективно решение при множество здравословни проблеми.

Чай от лайка – за какво помага?

Лайката е една от най-древните лечебни билки, познати на човечеството. В лайката присъстват различни класове биоактивни съставки, които са изолирани и използвани като медицински препарати и козметика. Тя е лечебно тревисто растение, популярно с полезните си свойствата, чиито цветове, източник на етерични масла, могат да се използва под формата на чай за вътрешна консумация, на отвара за компреси и за инхалация. Ползите от консумацията на чай от лайка са свързани с успокояващото и релаксиращото му действие, но макар да са най-популярни, те далеч не изчерпват всички ползи от лайката. Чаят от лайка се използва за:

при възпалителни процеси, тъй като притежава изразени противовъзпалителни свойства,

при проблеми с гърлото и дихателните пътища по време на грипни, вирусни и простудни заболявания,

при камъни в бъбреците, кожни заболявания и възпаления,

при безсъние и проблеми, свързани със съня – трудно заспиване, некачествен сън, често събуждане през нощта,

стомашно-чревни разстройства, сред които метеоризъм, лошо храносмилане, диария, анорексия, гадене и повръщане, колики, спазми и болки в стомаха,

ревматични болки, артрит,

нарушения в менструалния цикъл,

притежава мощни и изразени антиоксидантни свойства и подпомага организма в борбата със свободните радикали,

последните проучвания сочат лайката като обещаващо средство за подпомагане на лечението на определени онкологични заболявания като рак на кожата, простатата, гърдата и рак на яйчниците, като резултатите показват обещаващи инхибиращи туморния растеж ефекти при това безопасно и безвредно,

консумацията на чай от лайка минимизира риска от сърдечно-съдови заболявания благодарение на флавоноидите, които съдържа и които могат да минимизират риска от смърт от коронарна болест на сърцето и инфаркт – водещи причини за смъртност в световен мащаб,

предклинични модели предполагат и че консумацията на чай от лайка инхибира Helicobacter pylori – бактериите, които могат да допринесат за появата на стомашни язви,

последните проучванията сочат консумацията на чай от лайка като ефективно средство за облекчаване на хипергликемията и намаляване на риска от диабетни усложнения чрез потискане на нивата на кръвната захар и увеличаване на съхранението на гликоген в черния дроб.

Чай от лайка – може ли да се консумира всеки ден и до какво ще доведе това?

Колкото по-често пиете чай от лайка, толкова по-вероятно е да се насладите на полезните му действия и те да се проявят при вас. Ежедневната консумация на чай от лайка е безопасна и без странични действия. Изследванията сочат като напълно безопасна и без отрицателно въздействие консумацията на до 5 чаши чай от лайка на ден.

Други ползи от билката

Не само чаят от лайка е лечебен. Инхалациите имат облекчаващо белия дроб и възпалителните процеси на дихателната система действие, а кремове и други продукти за външно приложение с лайка намират приложение при зъбобол, болки в ушите, невралгия, възпалена кожа, язви, екзема, подагра, кожни раздразнения, натъртвания, изгаряния, афти, отоци, абцеси, хемороиди.  Пълноценното и полезно въздействие на лайката върху кожата я прави предпочитана съставка в редица козметични продукти за кожата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай