Борим косопада с витамини и минерали

За да има успеваемост неговото лечение преди всичко следва да се намери причината за появата му

Борим косопада с витамини и минерали | StandartNews.com

Косопадът е често срещан проблем както при жените, така и при мъжете. Появата му би могла да се дължи на много фактори, а понякога дори и да е симптом на заболявания. Ето защо, за да има успеваемост неговото лечение преди всичко следва да се намери причината за появата му. 

Извън някои медицински състояния, косопадът често се появява заради прекомерен стрес и нездравословен начин на живот, който води до липсата на редица важни витамини и минерали в организма. Но възстановяването им води до невероятни ползи за косата.  Те подпомагат и възстановяват забавения растеж, предотвратят увреждането й от свободните радикали и преждевременното побеляване. 

Сред най-известните витамини, познати в борбата с косопада е витамин B7. Известен още като биотин, той стимулира производството на кератин и растежа на фоликулите. Също така участва в широк диапазон на метаболитни процеси и е много важен за правилното обработване на мазнините, въглехидратите и аминокиселините.

Друг изключителен помощник е витамин А. Той участва в растежа на клетките, овлажнява скалпа и помага за поддържане на косата здрава. Трябва обаче да се има предвид, че когато тялото абсорбира витамин А, то произвежда себум. Поради тази причина хората, страдащи от по-мазен скалп и кожа следва да го имат предвид. 

Оксидативният стрес е един от основните фактори, допринасящи за косопада. Това се случва, когато е налице дисбаланс между свободни радикали и антиоксиданти в тялото.  Решението е да се консумират храни с витамин С. Той стимулира производството на  колаген като по този начин не само заздравява косата, но предотвратява преждевременното й побеляване. Не на последно място подпомага усвояването на желязото, което допълнително допринася за растежа на косата. 

Витамин Е съдържа същата антиоксидантна сила като на витамин С. Това означава, че може да ограничи оксидативния стрес, което го прави ефективен метод за лечение на косопад. Той спомага за подобряване на кръвообращението, което е важно за растежа на косата, както и за нейната здравина . 

Независимо от полезните свойства на витамините, един от най-важните фактори за здравето на косата остава желязото. Този елемент има отношение към хемоглобина, чиято основна функция в организма е пренасянето на кислород – жизнено важен за съществуването на клетките. Достатъчното количество от минерала в тялото подкрепя здравината на корените на косата, както и подпомага растежа й. 

Не на последно място, когато искаме да виждаме по-малко косъмчета по четката, не трбява да забравяме за цинка. Минералът насърчава растежа на косата и поддържа правилното функциониране на мастните жлези около фоликулите. Той играе ключова роля в синтеза на протеини като колаген или еластин, които го правят ефективно средство в битката с ранното побеляване на косата. Негово съществено предимство е участието в редица процеси на хормонално ниво, като доказано регулира нивата на DHT хормона, виновен за оплешивяването от мъжки тип. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай