Затягат мерките за влизане у нас, от кого ще искат PCR тест

Новите ограничения влизат в сиала от Ивановден

Затягат мерките за влизане у нас, от кого ще искат PCR тест | StandartNews.com

От  петък, 7 януари, лицата, пристигащи в България от страни в „червената зона“, трябва да представят сертификат за ваксинация или преболедуване, какато и отрицателен резултат от PCR тест.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, 5 януари. Ето какво съобщават от задравното ведомство:

❗От 7 януари, петък, лицата, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“ 🔴, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест.

❗Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

❗Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони. В „зелената зона“ 🟢 влиза Румъния. В „оранжевата зона“ 🟠 от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург. В „червената зона“ 🔴 преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай