Затварят София

До второ нареждане забраняват влизането и излизането на автомобили, спират и междуградските автобуси

Затварят София | StandartNews.com

София ще бъде затворенса от 00 часа на 17 април до второ нареждане. Забранява се влизането и излизането от столицата на всички превозни средства - лични автомобили. Ще се движи товарният превоз, но само със съответната документация, както и специализираният. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб, който се проведе в 23 часа. Движението между кварталите на София няма да е забранено.

ВИЖ ОЩЕ: Кой може да влиза и излиза от София

"Още от вчера се напуска масово напускане на София, която е най-голямото огнище на заразата с коронавирус. Хората се разпръскват из цялата страна. Това води до разпространение на заразата. Този процес ще продължи.  Националният оперативен щаб наблюдаваше с безпокойство тези процеси. Имаме много случаи тези два дни, които не са инцидент, а тенденция", коментира генерал Мутафчийски.

Полицаите по контролните пунктове бяха подложени на изключително унижение от граждани, които или не разбират, или неглижират опасността. Игра на котка и мищшка - казваха, че трябвало да си изхвърлят зелето. Над 5000 автомобили бяха върнати, защото не можаха да докажат неотложността на пътуването, каза МВР министърът Младен Маринов.

Започва масирана проверка на документите, които са предоставени като аргумент за излизане от София. И ще се проверява много внимателно кои са излъгали, за да напуснат столицата, допълни Маринов. Не е изключено тези, които са напуснали столицата, на връщане да бъдат "изненадани" и с наказание, посочи Мутафчийски. Не е ясно и как ще се върнат хората, които нямат софийски адрес, а са под наем. "Като имат къде да живеят и са под наем - къде са тръгнали", коментира МВР министърът.

Маринов каза още, че е изненадан от отношението на гражданите към полицаите, които търсят при нужда, а в тази ситуация се отнасят лошо към тях.

Абсолютно всички мерки са в полезрението на щаба, каза ген. Мутафчийски в отговор на въпрос как ще коментира, че много хора по улицата са били без маски.

Генералът припомни информация на транспортното министерство, че се отменят над 36 влака. Организираният междуградски пътнически транспорт също преостановява движението си, допълни министър Ананиев.

Насочени са допълнителни сили на жандармерията към ромските квартали в София заради клипове в социалните мрежи, които показват напрежение. Следим информацията и за готвен протест там пред голям супермаркет, каза Маринов.

Според вътрешния министър в другите големи градове хората разбират по-добре сериозността на проблема и спазват дисциплината, затова засега не се налага да бъдат затваряни. Армията пък може да излезе, ако много от полицаите, които са на първа линия, се разболеят и бъдат поставени под карантина, добави още той.

Когато имаме поведение, което е адекватно на, ще се отмени мярката със затварянето на София. Така, както разбиране проявиха хората на пазарите, затова те ще бъдат затворени само за три дни, каза министър Ананиев. Някои хора като че ли не могат да осъзнаят колко голяма е опасността от коронавируса, коментира Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай