Защо линейки закъсняват с часове за адресите

Адресите за COVID-19 валят един след друг, твърди Катя Сунгарска

Защо линейки закъсняват с часове за адресите | StandartNews.com

Много тежък кадрови дефицит съществува в Спешната помощ. Случва се линейките да пристигат на сигнал след 6-7 часа, призна в интервю за бТВ пресаташето на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска.

„Това е изключително много време, но когато няма кой да го изпълни, омагьосаният кръг се върти твърде бързо. Нашите линейки през това време са на други адреси“, каза Сунгарска.

„Колегите ми са на прага на изнемогата. Лети се непрекъснато, няма спиране. Адресите за COVID-19 валят един след друг“, допълни тя.

По думите й, за да се изпълнят само COVID адресите, един екип за един час трябва да отиде на четири или пет адреса. А след всеки такъв адрес екипът се прибира, за да се обеззарази заедно с линейката.

„Когато се вземе пациент в тежко състояние, се взима и второ мнение от координационния център, където има още един специалист, който да прегледа болния. Има и служители на РЗИ, които имат постоянна връзка къде колко легла има. Но тези легла, които ги има, са едно-две и докато линейката стигне до „Пирогов“, например, леглото вече е заето“, обясни Сунгарска по отношение на проблема с липсата на свободни легла и обикалянето по болници.

"Идеята бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на Спешна помощ, тя коментира така: „Ние сме във война, така че ми звучи да впрегнем всички ресурси, за да се справим с тази пандемия. Нашият ресурс не стига от доста години и това е известно“, каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай