Събота,

Зам.министър увери: Няма недостиг на ковид легла

От: Стандарт -
327
Зам.министър увери: Няма недостиг на ковид легла
A
A
A

Нямаме в момента недостиг на свободни КОВИД легла – както за интензивно лечение, така и за неинтензивно. Това заями д-р Александър Златанов, зам.-здравен министър. В "Пирогов" няма, на друг места има. В събота вечер уточнихме, че има достатъчно свободни легла, настоя д-р Златанов, според който "е малко вероятно" за малко над едно денонощие ситуацията да се е променила така, че сега да разбере, че в болници, в които е имало свободни ковид легла, вече да няма.

Какво става при изчерпване на леглата – откриваме нови, каза д-р Златанов пред bTV. Планът е да се разкриват "внимателно" легла, колкото е възможно преди да бъде спряна рутинната (планова) дейност и да се мине само на спешната помощ. По-рано, началникът му, служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров каза пред БНТ: "Капацитетът на софийските болници не е изчерпан и могат да бъдат разкрити още легла в този момент".

Днес, 18 октомври, в 14:00 часа предстои заседание на Експертния съвет към здравното министерство, на което да се обсъдят и да бъде постигнато съгласие за нови мерки срещу коронавируса. Засега единият подход е да има зелен сертификат на всички места, които са рискови за разпространение на зараза. Д-р Златанов посочи като такива места и социалните домове, и лечебните заведения. Специално за болниците, зам.-здравният министър каза, че се обмисля медиците да са или задължително ваксинирани срещу коронавирус, или да си правят тест за достъп до работното им място. Говорено е и със спортните федерации за техните събития, за заведенията, за хотелите. Попитан дали със сигурност ще има зелен сертификат, отговорът беше, че не иска да изпреварва решенията на Експертния съвет. 

По думите на д-р Златанов, антигенните тестове струват между 3,50 лв. и 5 лв. на бройка. Но и той, както д-р Кацаров, направи уточнение - за вземане на проба и за качване на резултати за зеления сертификат ще се плаща, като д-р Златанов предположи, че това значи 5 лева, но зависи от лабораториите. 

Както и Кацаров, д-р Златанов увери, че до дни за болнично лечение ще влезе препарат моноклонално антитяло. Той не уточни кое е лекарството, но много се говори за "Молнупиравир" на Merck. Идеята на лекарството обаче е да спира размножаването на вируса в тялото и съответно то трябва да се взема възможно най-рано, а не когато се е стигнало до тежко състояние. Рискът като се разболееш без ваксина е 90 към 10 да влезеш в болница, заболяването да протече тежко, заяви д-р Златанов. Но не можа да отговори колко пари е дала държавата за насърчаване на ваксинацията срещу коронавирус. И повтори позицията, че наличието на антитела не гарантира, че ти си защитен срещу вируса, пише Actualno.com.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com