Сряда,

За 24 часа: PSR-ът положителен и отрицателен. Карантината остава

От: Стандарт -
205
За 24 часа: PSR-ът положителен и отрицателен. Карантината остава
A
A
A

Петима българи са на път да останат без работа заради положителен PCR тест и наложена карантина. Историята е от Пазарджик, където за 24 часа пробите на един и същи мъж се оказаха от положителни до отрицателни.

От няколко години Славчо Лазаров е на гурбет в Нидерландия. Преди месец той и четирима негови приятели се прибират в България за годишния си отпуск. Тъй като не са ваксинирани, за да се върнат в Нидерландия, си правят PCR тестове. Така започват и проблемите им. Оказва се, че тестът на Славчо е положителен.

"Веднага реагирам. Отивам в Пазарджик в лаборатория. Вадя антиген, на мен и на съпругата, защото сме били заедно, и дават отрицателни тестове", разказва той пред БНТ.

Семейството решава да си направи повторен PCR тест, за да провери дали не е станала грешка.

"На другия ден отивам в същата лаборатория за PCR тест и ми излиза отрицателен", казва Славчо.

Карантината на мъжа обаче остава. По този начин той не може да напусне страната. Без транспорт за Нидерландия остават и четиримата негови приятели.

По информация на семейството, след два отрицателни теста здравните власти могат да отменят карантината. Те обаче не поискали.

От Регионалната здравна инспекция в Пазарджик са категорични, че такива правомощия нямат.

"След като веднъж има положителен тест и е въведен в системата, си изкарва 14-дневната карантина. Тя не може да се отмени. Ние не можем да коригираме такива неща в системата. Ако има грешка, тя не е наша", казва д-р Иванка Василева от РЗИ-Пазарджик.

Тъй като не могат да пътуват по независещи от тях причини, семейство Лазарови са категорични, че ще търсят правата си по съдебен път.

Те са убедени, че Славчо не е болен, а това е нечия грешка, поради която няколко човека ще останат без работа.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички