Понеделник,

Ангелов: Самолечението е причина за високата смъртност

От: Стандарт -
Ангелов: Самолечението е причина за високата смъртност
A
A
A

Самолекуването и големият брой придружаващи заболявания са сред причините за високата смъртност у нас. Това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга на НОЩ.  Той е наредил да му докладват за смъртта на всеки пациент с ковид в млада възраст. Той коментира и случаи, които са "нелицеприятни" по думите му. Причината за смъртта била късно потърсена лекарска помощ.

Няма да толерирам лошо отношение към пациентите, това е недопустимо и ще има санкционирани, коментира Ангелов по повод снимката на починал човек, завит в чаршаф, пред поликлиника във Варна.

Не сме взели решение за отваряне на детските градини от 14 декември. Имаме още няколко дни да анализираме данните, каза здравният министър.

Натискът е огромен, хората са разделени - някои не ни вярват, други ни обичат, трети ни критикуват, че мерките не са достатъчно твърди, четвърти твърдят, че мерките са прекалено либерални. Ние трябва да намерим баланса, който е много крехък, каза проф. Ангелов. Този вирус опровергава всяко едно твърдение, заяви той.

Ситуацията изисква едно надлъгване с вируса, за да можем да намерим решение. Надеждата идва с ваксините. Но никога не сме предполагали, че в САЩ ще има указ, забраняващ изнасянето на ваксини. Трябва да се спрпавим и с тази нова ситуация, каза още проф. Ангелов. България обаче имала гаранции, че ще получи договорените от Европейската комисия количества.

Трябва да върнем доверието си с системата, за това малко ни помогна и ковид кризата, каза още проф. Ангелов.

Той коментира, че причината 1000-та лева да не са стигнали до лекарите, е процедура, която е извършена и днес лрекарите ще си получат парите.

В отговор на въпрос той отговори, че от министерството на туризма няма данни за нарушения на карантината на студентския празник. В хижите има едно нарушение в "Планинец", направен е акт за работещ ресторант. В София няма нарушения, в хотелите и къщите за гости - няма данни за нарушения.

Ямбол и Шумен са с около 98% заети ковид легла, но в Шумен има лек спад, каза още проф. Костадин Ангелов. Той изнесе актуални данни за заразените. В Бургас и Варна нещата са сериозни, каза той.

България не е влязла в черната статистика за заразени над 1000 на 100 000 души. Няколко области са в червената зона - между 600 и 1000, а София е на ръба да слезе под този праг, каза още проф. Ангелов.

Имаме плаха надежда, че мерките дават резултат, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

 

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички