Ангелов: Самолечението е причина за високата смъртност

Не сме взели решение да отваряме детските градини, каза здравният министър

Ангелов: Самолечението е причина за високата смъртност | StandartNews.com

Самолекуването и големият брой придружаващи заболявания са сред причините за високата смъртност у нас. Това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга на НОЩ.  Той е наредил да му докладват за смъртта на всеки пациент с ковид в млада възраст. Той коментира и случаи, които са "нелицеприятни" по думите му. Причината за смъртта била късно потърсена лекарска помощ.

Няма да толерирам лошо отношение към пациентите, това е недопустимо и ще има санкционирани, коментира Ангелов по повод снимката на починал човек, завит в чаршаф, пред поликлиника във Варна.

Не сме взели решение за отваряне на детските градини от 14 декември. Имаме още няколко дни да анализираме данните, каза здравният министър.

Натискът е огромен, хората са разделени - някои не ни вярват, други ни обичат, трети ни критикуват, че мерките не са достатъчно твърди, четвърти твърдят, че мерките са прекалено либерални. Ние трябва да намерим баланса, който е много крехък, каза проф. Ангелов. Този вирус опровергава всяко едно твърдение, заяви той.

Ситуацията изисква едно надлъгване с вируса, за да можем да намерим решение. Надеждата идва с ваксините. Но никога не сме предполагали, че в САЩ ще има указ, забраняващ изнасянето на ваксини. Трябва да се спрпавим и с тази нова ситуация, каза още проф. Ангелов. България обаче имала гаранции, че ще получи договорените от Европейската комисия количества.

Трябва да върнем доверието си с системата, за това малко ни помогна и ковид кризата, каза още проф. Ангелов.

Той коментира, че причината 1000-та лева да не са стигнали до лекарите, е процедура, която е извършена и днес лрекарите ще си получат парите.

В отговор на въпрос той отговори, че от министерството на туризма няма данни за нарушения на карантината на студентския празник. В хижите има едно нарушение в "Планинец", направен е акт за работещ ресторант. В София няма нарушения, в хотелите и къщите за гости - няма данни за нарушения.

Ямбол и Шумен са с около 98% заети ковид легла, но в Шумен има лек спад, каза още проф. Костадин Ангелов. Той изнесе актуални данни за заразените. В Бургас и Варна нещата са сериозни, каза той.

България не е влязла в черната статистика за заразени над 1000 на 100 000 души. Няколко области са в червената зона - между 600 и 1000, а София е на ръба да слезе под този праг, каза още проф. Ангелов.

Имаме плаха надежда, че мерките дават резултат, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай