Втората вълна ни удря финансово

Нощните заведения поискаха компенсация на заплатите на служителите им

Втората вълна ни удря финансово | StandartNews.com

Втората вълна на Ковид-19 ще се отрази много по-остро върху доходите на хората. Било онези, чийто бизнес ще бъде затворен, или тези, които просто ще загубят препитанието си.
За това алармираха първи собствениците на нощни заведения и повлякоха след себе си куп негативни коментари - кючеклийките и силиконовите мацки нямало да получават пари. Дискотеките ли били бъдещето на България, или училищата. Нощните заведения поискаха компенсация на заплатите на служителите им, а държавата предпочете да остави диалога на това ниво "Да затворим кръчмите, или училищата". А не да подходи разумно.
В действителност нещата не стоят така. Всеки човек, който по време на извънредното положение е бил освободен от работа - разбирай барман, диджей, изпълнител, вече е минал веднъж през трудовата борса, за да получи обезщетение и няма право на второ такова, според Кодекса на труда. Ако затворят и ресторантите, това ще стане с всички сервитьори в тях. Ще останат без доходи всички изпълнители в пианобарове, джаз- и рокклубове, за които и без това няма други ангажименти. Ако затворят образователните школи, десетки собственици няма да са в състояние да си плащат наемите, камо ли данъците, а част от преподавателите няма да имат право дори на обезщетение, защото са били на граждански договор.
Никой не знае докога ще продължи тази ситуация и какви мерки ще се вземат, но е редно държавата да обезщети хората, които заради сегашния Кодекс на труда не могат да се възползват от финансова компенсация, че нямат работа не по своя вина. Към момента, ако човек е съкратен "по взаимно съгласие", той получава 180 лева на месец. Независимо дали е бил в сивия сектор, в белия или в зеления. Десетки хора ще се окажат изложени на риска дори да не могат да се осигуряват здравно и да се разболеят от други болести, а не от коронавирус, и да не могат да се лекуват, ако държавата не вземе някакви мерки за предвидимост на доходите на хората, които не могат да работят по нейна вина.
Българската стопанска камара смята, че икономиката ни няма да издържи на второ подобно затваряне в рамките на една и съща година, и настоя да се разработи прогнозен модел, който засяга и кредитите на юридическите лица, които фирмите вече трябва да изплащат, след като за известно време имаше мораториум. В допълнение остава и проблемът за заемите на физически лица, които колекторски фирми тормозят още от края на извънредното положение, за да приберат пари, които хората няма как да върнат. Ако работодателите бъдат принудени да прибегнат до нови масови съкращения, социалният ефект ще е още по-дълбок, смятат работодателските организации. А за това какъв ще е ефектът върху обикновените хора, ето един виц от социалните мрежи: "От утре пощальоните ще работят дистанционно. Ще четат писмата ви и ще ви се обаждат, ако има нещо важно". Сигурно ще се обаждат само за писма от банките и от данъчното.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай