Сряда,

Връщат парите на купили почивки в Италия

От: Рачо Рачев -
1179
Връщат парите на купили почивки в Италия
A
A
A

Туристите, които пътуват към Италия в близко време могат да отидат до офисите на туроператорите, от които са закупили ваканциите и да получат обратно предплатените пари за почивките. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на туроператорите.

Според чл. 89 от Закона за туризма, който е в духа на съответната европейска директива, при форсмажор или непредвидени обстоятелства в близост до дестинация, за която са валидни извънредни обстоятелства трябва да получат без неустойки предплатените суми, пише „Труд“.

За форсмажор се счита обявената опасност от 5-та степен за пътувания до Китай. За Италия към момента такава няма, въпреки препоръките за ограничаване на воаяжите до градовете с избухнала зараза, но ситуацията е в развитие. Въпреки това от Министерство на туризма след разговори с бранша и получено съдействие от страна на туроператорите ще излязат с тълкуване относно кои обстоятелства могат да се считат за непредвидени, така че хората да се възползват от текстовете в закона и да се откажат от почивките до Италия без неустойки. Със сигурност това ще могат да сторят тези, на които предстои пътуване в близко време, стана ясно от обясненията на Ангелкова. До края на юни предварително планираните организирани пътувания към Италия са били близо 10 000.

Онези туристи, което имат резервирани групови пътувания през август или септември за Италия например ще трябва да изчакат развитието на епидемията на коронавируса преди да си потърсят парите и да се откажат от ваканцията си, обясни министър. Ако сторят това сега те ще трябва да се съобразят с подписаните от тях договори и да загубят голяма част от предплатените суми. Докато в случай на форсмажор или непредвидени обстоятелства, възпрепятстващи пътуването, каквито има в момента, те получават пълната платена от тях сума обратно.

Заради разпространението на новата болест в Европа се очаква спад на изходящия туризъм, обясни Ангелкова. И допълни че към момента загубите не могат да бъдат точно изчислени.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички