Витанов за К-19: Ще имаме оранжеви зони към средата на август

София-град и Благоевград са области, които по-бързо ще станат опасни, каза математикът

Витанов за К-19: Ще имаме оранжеви зони към средата на август | StandartNews.com

При нас новата вълна на коронавирус настъпва съгласно нашите изчисления – не толкова бързо. Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред БТВ. Неприятното е, че в нашия регион Турция почва да поддава, Гърция вече е ясна (в червена зона).

Все още проблемите са в Западна Европа, но тръгват към нас, подчерта той. 

Основният проблем на България е този – че Делта вариантът влиза отвън, каза Витанов, визирайки специално Германия и опасността ако там бързо се разпространи заразата, това да повлияе много на България.

Към средата на август ще почнем да виждаме оранжеви зони в България, прогнозира Витанов. Според него, Шумен, Ямбол и Монтана са най-добре като разпространение. В Пловдив, Плевен, Стара Загора и Варна положението също все още е добре. София-град и Благоевград бяха отличени от математика като области, които по-бързо ще станат „опасни”.

Ако в края на август сме под 1500 случая на ден, ако на 3 август сме под 200 случая на ден, значи държавата се справя, заключи Витанов. За него, при 2000 случая на ден „нещата са изтървани”. А песимистичният вариант е в края на август да има над 3000 случая на ден. Все още базовото репродуктивно число е под 1 – 0.992, според сметките на Витанов (на колегата му Лъчезар Томов сметките са много различни и сочат число от почти 1.3). Когато числото стане 1.3 т.е. 10 човека заразяват 13, тогава разпространението е дифузно, каза професорът. Според него, до средата на август все още нещата ще са по-спокойни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай