Витанов каза кога е пикът на Омикрон

Идва решителната седмица, заяви математикът

Витанов каза кога е пикът на Омикрон | StandartNews.com

Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той трябва да достигне пика си. Трябва, но е спънат добре, както виждате. Не вярвах, че контролът на хаоса може да работи тъй добре в наши условия, но ето на, справяме се много добре. Както писах в събота: Кой казва, че българският народ не може. Може, може.

Това написа във фейсбук математикът проф. Николай Витанов. 

"Полека наближава времето на трите пречупвания на вълната - пречупване на растежа на броя на новите случаи, пречупване на растежа на заетите легла в болниците и накрая - пречупване на високата смъртност. Насочваме се към пречупване номер 1. Както знаете, съгласно изчисленията ми още от ноември, през тази седмица Омикронът трябва да покаже какво може. Да видим пиковите стойности на вълната. Пусната му е доста кръв, очаква се да се препъне", пише още той.

"Честно да ви кажа, като правих сметките тогава, не знаех, че ще съм по-тясно ангажиран с борбата с тази вълна. Получава се малко такова - Витанов се бори срещу собствената си прогноза. В смисъл, ако спъването и пускането на кръв е било достатъчно ефективно, може и да не стигнем до 15 000 нови регистрирани случая на ден, както е в прогнозата. Да видим. Базовото репродуктивно число е 1.08 - доста под 1.3. Обхватът на заразата все още расте, но виждате, крета, не хвърчи. Кръвта на вируса изтича, има силни индикации, че идва пречупването на тренда на увеличаване на броя на новите случаи. Да видим", допълва математикът.

Вижте и целия анализ на проф. Витанов:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай