Неделя,

Витанов каза какво ще прави ако пак го потърси министър-председател

От: Рачо Рачев, кадър БНТ, архив -
2616
Витанов каза какво ще прави ако пак го потърси министър-председател
A
A
A

Нашумелият с прогнозите си за ковид математик проф. Николай Витанов за пореден път даде информация за развитието на пандемията към 12 февруари. Анализа си той поднесе във Фейсбук с уговорката, че "днес по-накратко защото е събота".

"Състоянието на нещата е следното

1. Завършва третата седмица от царстването на Омикрона. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи - пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците - пред пречупване. Тренд на повишаване на смъртността - непречупен. Той ще се пречупи последен. Състоянието е според очакванията.

В България не се случи огромната Омикрон вълна, която наблюдавахте в други държави. Оценявайте го както искате. За мен нещата са ясни - знам какво ще отговоря, ако трети път министър-председател поиска от мен да подпомагам държавата за борба с пандемии чрез анализи и прогнози.

2. Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. С очите си наблюдавате как огромната българска социална система върви по тази траектория вече трета седмица. Който мисли, че е лесно, да се пробва да го направи.

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.98. Ето ви го фиаското на Омикрон. Вместо да се разширява, обхвата на заразата почва да се свива.

Сценарият вторичен пик - нестабилен в настоящия момент. Посока на усилията - да бъде държан нестабилен. Трябва да сме тотални идиоти за да стабилизираме сценария за вторичен пик.

4. Състоянието на нещата в болниците - системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице признаци, че сме достигнали максимума на натиска. Пречупването на тренда наближава.

С това ще излезем от пика. Ноемврийска прогноза на Витанов - излизане от пика на петата вълна през втората половина на февруари. Да припомня - ноемврийски рев и крякане срещу Витанов - каква пета вълна, какви пет лева бе Витанов. Какъв 1 милион регистрирани случаи, какви 33 500 починали бълнуваш. Смешно, нали?

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.

Трендовете се пречупват според прогнозите.

Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага. Започва отслабване на мерките там, където те са си свършили работата. Тук не бива да се бърза. Спряхме нарастването на новите случаи посред зима. Да не изпускаме тази победа.

6. Смъртността - и тук системата се движи според очакванията.

Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари.

Голямо мрънкане за тая смъртност. Вкарахте се във филма с високата смъртност като почнахте да слушате ГУРУТАТА, които ви разправяха, че това било "грипче" и то било "безопасно". Позволихте появата на инатеста част от народа, която не спазва нищо, ходи и заразява наред и възрастните хора умират от това.

Докато не ги изправите тези инатестите до трафопоста, няма да ги спрете. Добре знаете тая работа, затова и мрънкате. Ако не знаете, четете теорията на Витанов за идеологическата борба.

Вкарахте се в сценарий, където тотален локдаун ще има опустошителни последици. И мрънкате срещу хората, които с минимални мерки спряха огромната вълна посред зима без да има препълване на болниците. Нямало мерки - хайде , де. Това, че вие не ги усещате, означава, че са изчислени много добре. Това, че вълната бе спряна и не се получи суперцунами, показва, че действат.

Вместо да мрънкате, спрете инатестата част от народа да не разнася заразата. С локдаун те няма да бъдат спрени. Хайде да ви видя. Лесно е да приказваш. Излезте на улицата и искайте локдаун. Да видите, какво ще ви излезе насреща.

Тоя сценарий с тоталния локдаун отдавна е сметнат и не е добър. Води до хаос и до много голяма смъртност. Ама някога работеше. Да, работеше. Тогава ги нямаше ГУРУТАТА и инатестата част от народа не беше с такива размери.

7. Накрая - справяме се. Единствената надежда на вируса остава инатестата част от българския народ да му помогне да запали суперпожара. Този сценарий е нестабилен. Дръжте го така и натрапникът няма да пробие. И днес да му кажем

What's up doc?

Тактиката е проста: Държим текущия сценарий стабилен и ще и видим сметката и на тази вълна. Базовото репродуктивно число падна под 1. Дръжте така. Омикронът е на колене. Не му помагайте да се изправи.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля", написа проф. Витанов в социалната мрежа.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com