Витанов даде прогноза до празниците. Лошо и хубаво

Числата замръзват, но няма да паднат рязко

Витанов даде прогноза до празниците. Лошо и хубаво | StandartNews.com

В средата на седмицата между 14-ти и 21-ви смъртността и броят активни случаи ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим).

Много е важно това намаляване като почне, да не спира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.

Според него ако пак стойностите тръгнат нагоре по стълбата на увеличаване на броя на случаите във втората половина на ноември, декември няма да е весел.

Математикът е изчилил, че базовото репродуктивно число вече пети ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.199. Това означава, че  обхвата на заразата се разширява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, но ще устиска..

„Писах вчера, че активните случаи се очаква да прехвърлят 110 000 и да тръгнат към 115 000.

За хората на първа линия и шефовете на болници - ориентировъчното число за максималното натоварване на здравната система по отношение на активни случаи - 125 000 - 130 000. В момента са около 108 000. Можете да се направите сметката - още 20-на % нагоре от това, което имате.

Извинявайте, че ви го пиша така увъртяно, но вие ще си направите сметката, а пък психическото състояние на хората ще бъде запазено”, пише математикът.

Проф. Витанов отчита още една  позитивна новина.

Тя е, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата са спряли да растат. По думите му са  замръзнаха на място, а този за София-град даже падна и то не малко, което е добра новина. Стойностите обаче са си високи, което показва, че новите случаи няма да намалеят рязко

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай