Вирусът отмени закон срещу Ку-клукс-клан

Американците от Джорджия сложиха маски

Вирусът отмени закон срещу Ку-клукс-клан | StandartNews.com

 

В американският щат Джорджия заради коронавируса отмениха временно закона против Ку-клукс-клан, приет преди 70 години. Това съобщава New York Post като цитира губернатора Браян Кемп.

Поправката касае закон, приет през 1951 года, който забранява носенето на публични места на маски и други атрибути, които скриват лицата на хората. Сега обаче местните власти са били принудени да направят промените, за да могат американците да се защитят от вируса без да се страхуват, че ще попаднат по ударите на историческия закон, заявил губернаторът Кемп.

Поправката се приема след като в щата Джорджия има повече от 14 500 заразени с коронавируса, а жертвите там са вече 550 човека. Общо в Америка умрели са 30 826, а заразените са 637 716. Излекували ни 52 619 човека.

Ку-клукс-клан, съкратено ККК, е нелегална расистка организация, възникнала в южните щати на САЩ след премахването на робството и даването на права на афроамериканците след Американската гражданска война. Организацията се бори за превъзходство на белите хора над останалите раси, членовете ѝ сформират наказателни отряди, като носят островърхи качулки и бели мантии за прикритие. ККК използват насилие, тероризъм и линчуване за сплашване и потискане на чернокожите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай