Вирусолози казаха кои тестове са по-точни за Омикрон

В аптеките отчитат скок в търсенето на бързи тестове

Вирусолози казаха кои тестове са по-точни за Омикрон | StandartNews.com

За по-ниска чувствителност на антигенните тестове при „Омикрон“, предупреждават вирусолози. Въпреки това, официалните данни показват, че именно този тип изследване е предпочитано.

Официалните данни сочат, че делът на положителните проби при PCR тестовете е по-голям. Заразени са се оказали 30 на сто от изследвалите се с PCR през изминалото денонощие. Докато при антигенните тестове процентът е двойно по-нисък.

Според вирусолози бързите тестове успяват да установят вариантът „Омикрон“ няколко дни след началото на симптомите. Означава ли това и по-голяма скрита заболеваемост?

В аптеките отчитат скок в търсенето на бързи тестове.

От лабораториите казват, че качественият антигенен тест би трябвало да хване инфекцията още в началото.

„Разминаването се дължи на факта, че в нашата лаборатория се правят тестове по Здравна каса. Те се назначават по някаква клиника и затова излизат положителни. Аз лично не бих си взела сама проба качествено. (...) Вземането на пробата е първото рисково звено“, заяви пред bTV д-р Благовеста Пенчева.

Според вирусолози PCR-ът остава по-точен.

„Ако на един човек му направиш бърз тест и PCR, PCR-ът ще е положителен. Изравняват се по чувствителност чак в третия ден на изявената симптоматика“, обясни доц. Любомира Гломб.

Доц. Гломб допълва, че при „Омикрон“ оптимистичните данни идват от страните с добро ваксинационно покритие.Над 2600 заразени с COVID-19 показват официалните данни за последните 24 часа, като се отчита лек спад в процента положителни проби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай