Вирусолог: Популярните тестове за антитела не служат за нищо

Няма сертифициран и валидиран метод за тестване, който да каже колко е необходимото количество специфични антитела, за да се считаш за предпазен от боледуване, каза доц. Гломб

Вирусолог: Популярните тестове за антитела не служат за нищо | StandartNews.com

"Няма да влизам в спор с доц. Петър Атанасов, но науката е 40 години по-напред от учебника, който цитира той и е ясно, че антителата срещу коронавирусите траят по-малко от 2 години.

Нямаме никакво основание да вярваме, че SARS-CoV-2 ще е по-различен. Освен това, лекарите постоянно са в досег с вируса и така да се каже "си гъделичкат имунитета" (т.е. държат го в бойна готовност да реагира), но дори това е до време.

А популярните тестове, с които се мерят антитела, не дават достатъчно информация дали измерените антитела имат достатъчна вируснеутрализираща активност." Това заяви ръководителят на катедра "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). 

Има тестове, с които да се разбере какви точно като вид са антителата и едновременно с това в какво количество, но те не се правят в България и са много скъпи. Популярните тестове, които се ползват сега, не служат за нищо. Не мога да разбера защо толкова лекари говорят за антитела на база тези тестове, може би не са прочели морето от научна информация – няма сертифициран и валидиран метод за тестване, който да каже колко е необходимото количество специфични антитела, за да се считаш за предпазен от боледуване. Това заяви ръководителят на катедра "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Гломб пред Нова телевизия. 

"Антителата работят, но трябва бързо големи части от населението да се ваксинират - иначе нищо не правим малко по-малко", уточни доц. Гломб. Експертът подчерта изрично, че след поставена първа доза от двудозовите ваксини срещу коронавирус не дава пълен имунитет и може да е проблем. "Всеки е с глава на раменете си и може да поограничи контактите си след първа доза и до 14 дни след втора доза", каза вирусологът.

На 21 октомври 16 области бяха в тъмночервената зона, но днес вече Разград и Силистра са кандидати да влязат там. 1.393 е базовото репродуктивно число, т.е. втори ден е над 1.3, което е много сериозно. Във всички области разпространението на вируса е дифузно, направи обобщение математикът проф. Николай Витанов.

До десетина дни ще има 9000 души в болница, а вече дали това ще доведе до локдаун е политическо решение, уточни проф. Витанов. И напомни, че смъртността от COVID-19 сега отразява ситуацията със заразените преди 2 седмици. Тоест, може да се очаква да прескочим устойчиво по 200 починали от COVID-19 на ден.

На въпрос дали има мерки, които могат да спрат инерцията на заразата до края на седмицата, проф. Витанов отвърна категорично: Няма. Той е категоричен, че може да има вариант, при който много дълго време може да задържим високо плато на разболяващи се, както в Англия. От медицинска гледна точка по-добре беше локдаун, за ограничаване на контактите. Зеленият сертификат е по-добър от политическа гледна точка, каза проф. Витанов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай