Вирусолог каза коя комбинация дава най-добра защита от Омикрон

COVID-19 няма да изчезне напълно, защото винаги може да намери резерви в природата

Вирусолог каза коя комбинация дава най-добра защита от Омикрон | StandartNews.com

Шансът от заразяване с Омикрон пада наполовина, ако се постави бустерна доза ваксина, съобщи пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя цитира проучвания, които предстои да бъдат публикувани в сп. "Нейчър". Според тях две дози ваксина или преболедуване не предпазват от заразяване с Омикрон. Защита от новия щам имат хората, които са преболедували и след това са ваксинирани с 2 или 3 дози, както и хората, които са си поставили бустерна доза ваксина.

"При Делта варианта тези, които са били неваксинирани, са били с два-три пъти по-голям риск да бъдат инфектирани, докато при Омикрон се оказва, че наистина позициите са изравнени. Това обаче по никакъв начин не отменя значението на ваксините, защото говорим по принцип за инфектиране, а ваксините продължават да пазят по отношение на тежко боледуване и усложнение", коментира Александрова.

Тя изтъкна, че все още никой не може да се ангажира с прогноза дали вълната от Омикрон ще протече с по-ниска смъртност и по-малко усложнения и у нас, подобно на ЮАР и Западна Европа. Причина за това е, че в ЮАР населението е съставено в голямата си част от млади и здрави хора, повечето от които са преболедували COVID-19 при предишни вълни. В Западна Европа пък има много висок процент имунизирани.

У нас средната възраст на населението е много по-висока от тази в ЮАР, следователно има повече хронични заболявания, а процентът на ваксинирани е нисък. Затова тепърва ще стане ясно въздействието на Омикрон.

"Да речем в държави като Гана, Кот д`Ивоар, Мадагаскар - там увеличаването на броя на случаите върви ръка за ръка с увеличаването на смъртните случаи, а това са държави, където процентът на ваксинираните е много нисък", заяви проф. Александрова.

Според нея COVID-19 няма да изчезне напълно, защото винаги може да намери резерви в природата. Тя обаче е оптимист, че с или без помощта на Омикрон, хората ще добият базов имунитет – по света вече са поставени над 9 млрд. дози ваксини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай