Ватикана тества безплатно бедните за К-19

50 са минали без да плащат през клиниката на площад "Свети Петър"

Ватикана тества безплатно бедните за К-19 | StandartNews.com

Ватиканът  заяви, че предлага безплатни антигенни тестове за коронавирус като част от своята благотворителна дейност за бедните в Рим, предаде БТА. Около 50 теста на ден са направени през последните две седмици от клиниката, управлявана от папската благотворителна служба, под колонадата на площад "Свети Петър".

Ватикана каза, че се предлагат тестове на "бедните, които трябва да получат достъп до общежития (за бездомници), или тези, които искат да се върнат в родината си". Италианската здравна система също предлага безплатни тестове, като обикновено се правят по над 200 000 теста на ден, но системата е сериозно претоварена заради голямото увеличение на заразяванията напоследък.

Ватикана направи съобщението преди Световния ден на бедните, който папа Франциск ще отбележи в неделя със специална литургия в базиликата "Свети Петър". На службата ще бъдат допуснати да присъстват близо 100 човека, "представляващи всички бедни по света", а също доброволци в благотворителни дейности и дарители, каза Ватикана. Други обичайни прояви за този ден - като обед, на който Франциск обикновено кани 1500 бедни хора, няма да се състоят заради ограниченията, свързани с коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай