Петък,

Ваксините срещу ковид - повече заразени, по-малко болница и смърт

От: Рачо Рачев, -
477
Ваксините срещу ковид - повече заразени, по-малко болница и смърт
A
A
A

„Последните данни показват, че по отношение на заразяването се наблюдава намаляване на ефикасността на ваксините, но по отношение на хоспитализациите, тежко протичане и смърт, ваксините, които се използват в Европейския съюз, продължават да показват много висока ефикасност“, отбеляза пред бТВ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Според него именно затова в Евросъюза, САЩ и Израел стартира процедура по поставяне на бустерни дози.

Европейската агенция по лекарствата е на финален етап на оценка на данните за една от ваксините - на „Пфайзер/Бионтех“, като се очаква тази седмица становище и да се реши за прилагането й за деца, съобщи Богдан Кирилов. 

За хапчетата срещу коронавируса той каза, че очакванията са за края на тази година или началото на следващата да бъде издадено разрешително за употребата им.

„Едно от сериозните притеснения е, че в държави с ниско ваксинационно покритие като България и Румъния могат да бъдат генерирани нови варианти на коронавируса“, посочи Кирилов.

В последните месеци, в които наблюдаваме забавяне на темпа в част от държавите, има постоянна комуникация от страна на Европейската комисия и всички здравни институции, за да се намерят причините и да се търсят решения, обясни той. 

По думите му поставените дози ваксини у нас към момента са 3 200 000, като със завършен ваксинационен цикъл са 1 720 000 души, от тях 400 000 са с еднодозова ваксина, а около 75 000 са вече и бустерните дози.

„В България има специална процедура за лекарства с изтекъл срок на годност, първата стъпка е бракуване на такива продукти. За ваксините към момента 210 000 дози са бракувани и в следващите седмици и месеци предстои да бъде извършена тази процедура и те да бъдат унищожени“, каза още Богдан Кирилов.

Той отбеляза, че останалите ваксини се прилагат в срока на годност, който е в разрешението има за употреба. „Очакваме следващите седмици да има удължаване на срока на годност на ваксината на „Модерна“, а преди три седмици имаше удължаване на срока на ваксината на „Янсен“. В следващите месеци ще очакваме още такива промени“, заяви Богдан Кирилов.

Всички Новини от деня

Всичко по темата Covid-19


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички