Ваксинират и децата над 5 години, кога слагат първите дози

Време е да се обсъди задължителна имунизация в ЕС, смята Урсула фон дер Лайен

Ваксинират и децата над 5 години, кога слагат първите дози | StandartNews.com

От 13 декември в Европейския съюз ще са достъпни ваксините, предназначени за деца над 5 години.

Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейската агенция по лекарствата даде преди седмица зелена светлина за използването на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" и при тази възрастова група. Досега тя се използваше само за деца над 12 години. Брюксел препоръчва и бързо поставяне на подсилващи дози ваксини, като до края на март догодина ЕС ще разполага и с достатъчно дози за поставянето на подсилваща доза на всички европейски граждани.

Урсула фон дер Лайен ваксините остават най-сигурният начин за справянето с четвъртата вълна на пандемията. Време да започне дебатът и за задължителната ваксина, смята тя.

"Въпросът за въвеждането на задължителна ваксинация е изцяло в компетенциите на държавите членки. Затова аз не мога да давам каквито и е да препоръки по този въпрос. Моето лично мнение е, че преди две-три години никога не съм си мислела, че ще станем свидетели на това, което сега виждаме - имаме тази ужасна пандемия, имаме и ваксини, които спасяват животи, но те не се използват адекватно навсякъде и това натоварва много здравните системи. В момента имаме 77% ваксинирани възрастни в ЕС, това е 66%от цялото население на ЕС. Това означава, че една трета от населението в Европа не е ваксинирано, това са 150 милиона души - това е много. Не всеки може да бъде ваксиниран - сред тези хора има много малки деца например или хора със специфични медицински състояния, но по-голямата част от тях биха могли да бъдат ваксинирани. Затова мисля, че е време да проведем тази дискусия за това как да стимулиране ваксинирането. Евентуалното въвеждане на задължително ваксиниране в ЕС е част от тази дискусия", заяви Урсула фон дер Лайен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай