В САЩ: Johnson & Johnson е ефективна и безопасна

Тя е еднодозова ваксина

В САЩ: Johnson & Johnson е ефективна и безопасна | StandartNews.com

Еднодозовата COVID-19 ваксина на американската фармацевтична компания Johnson & Johnson изглежда безопасна и ефективна в изпитванията.

Това посочват служители на Американската администрация за храните и лекарствата (FDA) в документи, публикувани днес, трасирайки пътя за одобрението ѝ за спешна употреба, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че не е длъжна да следва съветите на своите експерти, FDA го направи, когато разреши ваксините на Pfizer и Moderna.

Ваксината на Johnson & Johnson е показала 66% ефективност в предотвратяването на COVID-19 срещу множество варианти в глобално изпитване, включващо близо 44 000 души, уточни компанията миналия месец.

Ефективността ѝ варира от 72% в САЩ до 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка, където се разпространява нов щам на коронавируса, въпреки че ваксината е 85% ефективна като цяло за спиране на тежки случаи на заболяването.

Трима получатели на ваксината са имали тежки странични ефекти по време на изпитването, но FDA изтъква, че нейният анализ не повдига конкретни опасения за безопасността, които биха изключили издаването на разрешение за спешна употреба.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай