В ковид кабинет останаха само доброволци да вдигат телефона

Лекарите си тръгнаха от триажния кабинет в Дупница

В ковид кабинет останаха  само доброволци да вдигат телефона | StandartNews.com

Само доброволци останаха в специалния кабинет в Дупница, в който трябваше да се преглеждат пациенти със съмнение за ковид, пише struma.bg.

74-годишната д-р Зорка Тодорова се отказа от работата в триажния кабинет само след две смени. Доц. Димитър Недин, който работи в кабинета от откриването му, взе няколко дни отпуск, за да се съвземе от преумората. Другият лекар, който даваше дежурства там, д-р Антоанета Борисова, се върна на работа в кардиологично отделение на частната болница.

Доц. Недин и д-р Борисова работиха на смени от 6 до 17 ноември и оттогава кабинетът не работи и не се знае кога ще отвори отново.

“Отказах се от работа в кабинета, възрастна съм и дори с очила не виждам теста положителен ли е или отрицателен. Не мога да рискувам живота на пациентите. Започнах работа, защото имам нужда от пари, изплащам голям кредит, но се отказах”, заяви д-р З. Тодорова.

“Идват много хора и се налага да ги връщам. Сред тях има изнемощели възрастни хора и ми е жал за тях. Аз с усмивка им казвам, че няма лекар, за да не се карат хората с мен. Има агресивни сред тях, карат се с мен, като че ли аз имам вина. Не мога да им вземам тестове”, заяви вчера по телефона доброволка, която е останала на работа в триажния кабинет и допълни: „Има самотни възрастни хора, уплашени за здравето си, идват да се изследват. Сядам и разговарям с тях на каквато тема пожелаят и така си тръгват успокоени, че някой им е обърнал внимание. Никой от личните лекари не иска да дойде да работи в кабинета, а изпращат пациенти за изследване. Да дойдат тук, на първа линия, и да помагат на хората, по телефона е лесно. Аз нямам право да критикувам никого, но се дразня, че има нещо безплатно и в помощ на лекари и пациенти и не може да се използва”, заключи жената, която вдигна телефона в триажния кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай