Удължават срока на сертификата за преболедуване /Видео/

Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров

Удължават срока на сертификата за преболедуване /Видео/ | StandartNews.com

Зелен сертификат за COVID-19 ще бъде издаван след поставяне на първа игла. Той ще важи в рамките на един месец, докато се постави и втората доза. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също да се издава документ, който да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина, той ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква”, каза той.

Кацаров обяви още, че срокът на сертификата за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца. До края на деня ще бъде обявено дали решението е окончателно прието. 

До понеделник, включително и неделя, при проверка на РЗИ при установяване на нарушение ще се издава само предписание за такова, обяви зам.-министърът Александър Златанов.

„До тогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служителите да се възползват от тях преди работа”, каза още той.

Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани.

Тестове ще бъдат предоставени и до всички лаборатории в страната от РЗИ, чрез обвързване на договор, в който ще бъде записана пределна цена за всички. Тази цена не е договорена още, но ще стане в рамките на деня.

Относно държавната администрация здравният министър обяви, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват граждани да бъдат ваксинирани. „Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение”, обясни д-р Кацаров.

Кацаров коментира и мерките, засягащи учебния процес. „Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай