Няма да пуснат учените в лабораторията в Ухан

Те ще имат достъп до пазара за екзотични животни

Няма да пуснат учените в лабораторията в Ухан | StandartNews.com

Екип от експерти на СЗО пристигна днес във Ухан с политическа мисия за разследване на произхода на коронавируса.

13-те учени, които ще бъдат поставени под карантина в продължение на две седмици, преди да започнат работата си, са били посрещнати от китайски служители в защитни костюми, след като са пристигнали от Сингапур след отлагане на пътуването.

На двама от екипа е било отказано влизане в Китай, след като са имали положителни тестове за антитела от Covid-19 в Сингапур - въпреки факта, че целият екип имаше отрицателен тест, използвайки златния стандарт PCR, пише Дейли мейл.

Пекин отдавна се противопоставя на натиска за пълно разследване и изтъква, че вирусът може да не произхожда от Ухан, а екипът на СЗО е допуснат след месеци преговори с китайските власти.

Екипът ще разследва пазара за животни, където имаше клъстер на заразата, но не се планира да се прецени дали вирусът е бил случайно пуснат от лаборатория в Ухан, както предполагат Доналд Тръмп и други.

Китайските комунистически управници се похвалиха с успеха си в борбата с инфекциите и свеждането им до минимум в границите на страната, което я прави единствената държава от ОИСР с икономически растеж през 2020 г.

САЩ обвиниха Китай, че крие първоначалното си огнище и разкритикуваха условията, при които китайските експерти направиха първата фаза на изследването.

Говорител на китайското правителство заяви тази седмица, че посетителите на СЗО ще „обменят мнения“ с китайски учени, но не посочи дали ще им бъде позволено да събират доказателства.

Първоначално учените бяха на мнение, че вирусът е тръгнал от пазар за продажба на екзотични животни във Ухан, предизвиквайки епидемия, която се е развила по света, разрушила е световната икономика и е убила близо два милиона души.

Но експертите сега смятат, че пазарът не е произходът на болестта, а по-скоро мястото, където е започнало разпространението му.

Предполага се, че вирусът първоначално е дошъл от прилепи, но не е ясно кое е животното, което го е предало от прилепите на хората.

Според Китай, разпространението на вируса е започнало с внос на замърсени морски дарове - идея, отхвърлена от международни учени и агенции.

След като през април Австралия призова за независимо разследване, Пекин отвърна, като блокира вноса на австралийско говеждо, вино и други стоки.

Бюрократичното забавяне на екипа на СЗО "повдига въпроса дали китайските власти се опитват да се намесят", каза Адам Камрад-Скот, здравен експерт в Университета в Сидни.

Екипът на СЗО се старае да намали политическата обремененост на своята  мисия, заявявайки, че не търси "виновници" и е готов да отиде "навсякъде", за да разбере как се е появил вирусът.

Питър Бен Ембарек, лидер на мисията на СЗО, каза, че групата ще може „да се придвижва и да се среща лично с китайските си колеги и да посещава различните сайтове“.

Той предупреди, че „може да бъде много дълго пътуване, преди да разберем напълно какво се е случило“.

„Това, което бихме искали да направим с международния екип и колегите в Китай, е да се върнем в  Ухан, да интервюираме задълбочено първоначалните случаи, да се опитаме да намерим други случаи, които не са били открити по това време и да се опитаме да видим, ако успеем, историята на първите случаи“, каза Бен Ембарек през ноември.

„Не мисля, че ще имаме ясни отговори след тази първоначална мисия, но ще сме на път“, добави Ембарек.

„Идеята е да се подобрят редица изследвания, които вече са били взети преди няколко месеца, за да ни дадат по-добро разбиране за случилото се“, каза той.

Хунг Нгуен, виетнамски биолог, който е част от екипа, заяви, че екипът планира да прекара две седмици в интервюиране на хора от изследователски институти, болници и пазара, свързани с ранната група от случаи.

„Разбирам, че всъщност няма ограничение за достъп до информация, която може да ни е необходима за екипа“, каза Хунг, експерт по рисковете за безопасността на храните.

Според публикувания дневен ред на СЗО, не се планира да се преценява дали е имало случайно освобождаване на вируса в Института по вирусология в Ухан.

Еднократно посещение обаче е малко вероятно да открие произхода на вируса. Определянето на пазара за животни като огнище ще отнеме години на изследвания, включително вземане на проби от животни, генетичен анализ и епидемиологични изследвания.

„Правителството трябва да ни сътрудничи“, каза Шин-Ру Ши, директор на Изследователския център за възникващи вирусни инфекции към тайванския университет Чанг Гунг.

Китай до голяма степен беше поставил пандемията под контрол чрез строги блокировки и масови тестове.

Китайският БВП е нараснал с 1,8% през 2020 г., според последните оценки на ОИСР, докато американската икономика е със спад от 3,7%, еврозоната - със 7,5%, а Обединеното кралство с 11,2%.

Но вирусът остава  заплаха в границите на Китай, а още 138 заразени са докладвани от Националната здравна комисия в четвъртък - най-високият еднодневен брой от март миналата година.

И официално докладваната смъртност се е увеличила с един за първи път от май 2020 г., като общият брой е 4635.

Новината породи паника в Китай, като хаштагът „Нова вирусна смърт в Хъбей“ бързо събра 100 милиона гледания на китайската платформа за социални медии Weibo.

„От толкова време не съм виждал думите "смърт от вируси “, това е шокиращо! Надявам се епидемията да отмине скоро “, написа потребител.

Пекин се стреми да премахне местните клъстери преди лунния новогодишен фестивал следващия месец, когато стотици милиони хора ще бъдат в движение в цялата страна.

Китай беше първата държава, която наложи локдаун заради вируса миналата година, но редица страни намериха доказателства, че коронавирусът вече е достигнал до тях още в последните месеци на 2019 г.

Италия, Франция и Бразилия са открили следи от вируса преди официалният сигнал от китайската служба на СЗО за избухването на 31 декември 2019 г.

За първи път е потвърдено, че вирусът се е разпространил извън Китай през януари, когато е установено, че 61-годишна жена е заразена с него в Тайланд.

Впоследствие младият китайски лекар Ли Венлианг бе порицан от полицията, след като се опита да вдигне тревога за болестта - и по-късно почина от нея.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай