Учени с много важна новина за коронавируса

Той е сезонен вирус, подобно на грипа

Учени с много важна новина за коронавируса | StandartNews.com

Изследване, проведено от учени от Института за глобално здраве в Барселона (ISGlobal), предоставя солидни доказателства, че COVID-19 е сезонна инфекция, свързана с ниски температури и влажност, подобно на сезонния грип, съобщава "Медикъл експрес".

Резултатите от проучването, публикувани в изданието "Нейчър компютейшънъл сайънс" (Nature Computational Science), подкрепят и необходимостта от преминаване към мерки, насърчаващи "хигиената на въздуха", предвид лесното предаване на вируса по въздушно-капков път.

Съгласно първия теоретичен модел климатът не е важен фактор при предаването на коронавируса заради големия брой податливи хора без изграден имунитет към него. Част от извършените наблюдения обаче показват, че първоначално коронавирусът се е разпространил в Китай в райони с ниски нива на влажност и температури - между 5 градуса и 11 градуса по Целзий. 

Изследователският екип най-напред е анализирал връзката на температурата и влажността в началната фаза на разпространението на вируса в 162 държави на пет континента, преди да бъдат въведени ограничения.

Резултатите показват отрицателна връзка между скоростта на предаване (R0) и температурата и влажността в глобален мащаб, т.е. по-високите скорости на предаване са свързани с по-ниски температури и влажност.

Проучването показва, че първата епидемична вълна намалява с покачването на температурата и влажността. Въпреки че при втората се отчита ръст при същите условия, този модел е нарушен през лятото на всички континенти.

Според изследователите това може да се обясни с различни фактори, сред които масови събирания на млади хора, туризъм и други.

"Като цяло откритията ни подкрепят тезата за COVID-19 като истинска сезонна низкотемпературна инфекция, подобна на грипа и на по-безобидните циркулиращи коронавируси", отбобщава Родо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай