Учен от БАН скептичен за мерките. Защо?

Много европейски държави въведоха локдаун, но показателите им не са променени драстично, каза доц. Чорбанов

Учен от БАН скептичен за мерките. Защо? | StandartNews.com

Скептично отношение за ефективността на новите, по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса, ще дадат резултат, изрази доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН. Предложените по-строги мерки няма да ограничат пандемията от COVID-19 у нас, каза експертът пред бТВ. Според него достатъчно европейски държави вече са въвели пълен локдаун и въпреки това показателите им не са променени драстично.

Той даде пример с Франция, Испания и Великобритания, където заболеваемостта е изключително висока въпреки мерките и Швеция, където цифрите са доста по-оптимистични, но строги ограничения няма.

„Познавам много лекари на първа линия, които до един подкрепят моето мнение. Не става дума за самодейна идея или партизанщина, само и само да се обявим против мерките на правителството. Идеята, че едно такова затваряне ще спре контактите между хората е наивно“, заяви проф. Чорбанов.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%. Според него не можем да се скрием от вируса, защото това е инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се срещне с COVID-19, като много хора дори няма да разберат.

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, каза проф. Чорбанов и добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията.

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай