Три области с ниска заболеваемост от ковид

Няма данни за странични ефекти от ваксините засега

Три области с ниска заболеваемост от ковид | StandartNews.com

За първи път от доста време имаме три области с ниска заболеваемосдт от ковид-19. Това са Кърджали, Разград и Габрово, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на НОЩ. На него изненадващо пристигна и премиерът Бойко Борисов. Той пожела здраве на българите и похвали щаба за мерките - те са най-меките, най-щадящи психиката на хората и дават възможност на бизнеса да работи, така че приходните агенции да съберат пари, с които да покрият огромните разходи, каза Борисов.

Големият празник "Сурва" в Перник няма да се състои, каза още Ангел Кунчев. Но обичаят ще се спази при спазване на противоепидемиолотичните мерки.

По отношение на неспазването на мерките, като например леденото хоров Тунджа, което се проведе на Богоявление, здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира, че ситуацията е сложна. Всеки кмет иска да извлече полза са себе си. Но да използваш традициите, за да нарушаваш карантината, е нелепо. Защото залогът е здравето на хората. Такава криза се случва веднъж на 100 г. Всеки решава за себе си как да остане в историята - със спасяването на животи или с политичмески страсти и амбиции. Нелепо е да правим политика в момента, най-важно е да запазим живота на българите, каза Ангелов. Той допълни, че е наложена санкция и това, което зависи от министерството на здравеопазването, ще бъде направено.

Алгоритъмът за гласуване на хората в лечебни заведения винаги е бил един и същ, каза още Ангелов. Директорът на болницата издава заповед, която урежда процедурата.

Следим всяка тенденция, отчитаме данните, вече 2 седмици са минали от Коледа. Очакваме 14-15 януари, когато да отчетем числата от новогодишните празници, както и как се е отразило отварянето на училищата за малките ученици.

Към момента няма информация за странични явления от ваксините, има над 7000 ваксинирани.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай