Това ДНК убива вируса! Откритието

Спецшален сегмент са установили учените

Това ДНК убива вируса! Откритието | StandartNews.com

Установиха кое предпазва от тежко боледуване на новия щам. Учени идентифицираха специфичен генен вариант, който предпазва от тежка инфекция с Ковид-19, съобщи електронното издание "Юрикалърт", цитирано от БТА.

Международното мета-проучване е ръководено от изследователи от института "Каролинска" в Швеция.

Изследователите успяват да посочат генния вариант, като изучават хора с различно потекло. Според тях това показва колко е важно провеждането на клинични изпитвания, включващи участници с различен произход.

Предишни проучвания на хора с европейски корени установиха, че при тези, носещи определен ДНК сегмент, има 20 процента по-нисък риск от тежко преболедуване на новия коронавирус. Този сегмент е наследен от неандерталците при около половината от всички хора извън Африка.

За да идентифицира този специфичен генен вариант, научният екип от института "Каролинска" търси хора, носещи само части от ДНК сегмента. Тъй като наследството на неандерталците е възникнало след древната миграция от Африка, учените виждат потенциал да се съсредоточат върху хора с африкански корени, които не са свързани с неандерталците, и следователно са с по-голямата част от този ДНК сегмент.

Според изследователите вариантът на защитния ген (rs10774671-G) определя дължината на протеина, кодиран от гена OAS1. Други проучвания показват, че по-дългият вариант на протеина е по-ефективен срещу SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ Ковид-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай