СЗО: Ваксина и за изкаралите Ковид

Причината е, че някои хора са изкарали леко вируса и нямат силен именен отговор

СЗО: Ваксина и за изкаралите Ковид | StandartNews.com

И хората, които вече са изкарали коронавируса, да се ваксинират, препоръчва Световната здравна организация (СЗО). Това заяви един от главните научни сътрудници на СЗО Сумия Суминанатхан в интервю, публикувано в официалната страница от организацията в социалната мрежа Туитър, предават TACC и Агенция "Фокус".

„Препоръчваме да се ваксинирате независимо дали преди това сте били заразени с коронавируса, който причинява COVID-19“, подчерта Суминанатхан.

„Знаем, че повечето хора, които са прекарали COVID-19, развиват имунен отговор. При някои пациенти обаче той не е силен. Става въпрос най-вече за онези, които са прекарали вируса леко и в много случаи дори не са знаели, че са болни, тъй като заразяването при тях е преминало без симптоми. Затова СЗО препоръчва да се ваксинирате“, каза още Суминанатхан.

„Добрата новина е, че имунната система разпознава същия антиген и протеин. Следователно, дори ако преди това сте били заразени и сега си поставите ваксината, тя ще действа като ускорител на имунния отговор", каза експертът. В същото време Суминанатхан обясни, че СЗО все още няма отговор на въпроса каква е продължителността на имунитета от коронавирусна инфекция. „Учените все още изследват този въпрос“, коментира Сумия Суминанатхан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай