СЗО с препоръки към училищата. Ето какво гласят

Да се говори за трета доза при 16-17% ваксинирани е несъстоятелно, каза Михаил Околийски

СЗО с препоръки към училищата. Ето какво гласят | StandartNews.com

СЗО излезе с препоръки за училищата в пандемията. Според тях школата трябва да бъдат последните затваряни и първите отваряни. Но - при спазването на мерки и при минимален риск за учителите, повечето от които са в рискова група на по-възрастните хора. Трябва да има и  честото тестване с неинвазивен метод, съобщи в интервю за БНТ Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Училището не може да се разглежда като изолирано място. Родителите трябва да разберат кое е най-доброто за децата, допълни той. Обясни, че в тестването няма нищо обезпокоително, въпреки притесненията и опасенията на част от родителите.

Днес ще има работна среща между СЗО, министъра на здравеопазването, вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов, министерствата на културата и на туризма и ще се опитаме да начертаем добрите практики, по които да вървим, каза Околийски.

Ние наблюдаваме с много голяма тревога здравното състояние на българските деца и младежи, а той е най-лошо в цяла Европа. Българските деца пушат най-много, пият най-много, нямат връзка с родителите си и се превръщат в едни млади хора, чието бъдеще е в риск, заяви още Околийски.

Той коментира и темата за третата доза ваксина. Според мен да се говори за трета доза при 16-17% ваксинирани е несъстоятелно, категоричен е Околийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай