СЗО: Обезпокоени сме от Covid- 19 на Балканите

Заболеваемостта продължава тенденцията на нарастване и се измества на изток

СЗО: Обезпокоени сме от Covid- 19 на Балканите | StandartNews.com

“Ситуацията с пандемията от Covid- 19 на Балканите и в Централна Европа е особено обезпокояваща, в момент, когато броят на случаите в Европа нараства за трета поредна седмица”, обяви днес регионалната дирекция на Световната здравна организация, цитирана от БТА.

"Ние сме особено обезпокоени от епидемиологичната ситуация на Балканите, както и в много други страни от Централна Европа", посочи Катрин Смолуд, високопоставен представител на европейския филиал на СЗО в ресора за извънредните ситуации, подчертавайки, че броят на починалите и хоспитализираните там сега е "сред най-високите в света".

"Заболеваемостта продължава тенденцията на нарастване и се измества на изток. Ние се намираме в трета поредна седмица на увеличение на случаите" в района, който включва 53 страни, отчете ръководителят на европейския клон на СЗО Ханс Клюге.

"Броят на умиращите от ковид-19 в Европа е по-висок днес, отколкото е бил през същия период на миналата година, което отразява повсеместното разпространение, което има този вирус", подчерта Клюге.

През последните седем дни над 21 000 души са починали от ковид-19 в страните в Европа, според СЗО.

Според отговорния представител на СЗО ползите от ваксините ще се видят, но засега европейците трябва да продължат да използват предпазни средства.

Той заяви, че ваксинацията не заменя социалните мерки и мерките за общественото здраве. Според официални данни, в ЕС 3,6 процента от населението са получили двете дози от ваксина срещу ковид-19, а 8,4 процента, поне една доза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай