СЗО ни плаши. Какви вирусни трагедии ни чакат през пролетта

Макар че Омикрон причинява по-малко тежко заболяване от Делта, той остава опасен вирус

СЗО ни плаши. Какви вирусни трагедии ни чакат през пролетта | StandartNews.com

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че има опасност през пролетта коронавирусът да се разпространява едновременно с други респираторни заболявания и призова страните да се подготвят, предаде агенция Синхуа.

Техническият ръководител на СЗО за COVID-19 Мария Ван Керхов подчерта на пресконференция вчера, че подобен сценарий е възможен на фона на разпространението на други респираторни заболявания, като грипа, които се разпространяват през пролетта, допълва БТА.

"През последната седмица СЗО отчете над 15 милиона случая на COVID-19 по света, най-големият брой за седем дни от началото на пандемията. Това се дължи на разпространението на варианта Омикрон", подчерта генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

Седмичният брой на починалите от коронавируса обаче остана относително стабилен, на средно равнище от 48 000 000 души. Броят на хоспитализациите нараства в повечето страни, но не е достигнал равнището от предишни вълни. Това може да се дължи на по-малко тежкия вариант Омикрон, или на широкоразпространения имунитет от ваксинация или предишно заболяване, добави генералният директор.

"Нека бъдем наясно. Макар че Омикрон причинява по-малко тежко заболяване от Делта, той остава опасен вирус, особено за тези, които са неваксинирани", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай