Спират публичните прояви в Плевен

Преустановяват се всички масови културни и публични прояви в града

Спират публичните прояви в Плевен | StandartNews.com

След положителните проби на двама мъже за коронавирус,  Кризисният щаб в Плевен препоръча силно ограничаване на контактите. Преустановяват се всички масови културни и публични прояви в града.

Двамата пациенти са били в една болнична стая в белодробната клиника. След проведено лечение, свързано с техни заболявания, двамата пациенти в момента са в добро състояние, каза д-р Явор Иванов. Все още се търси причината и начинът на заразяване на някой от двамата мъже. Те са в пълна изолация. Има пълна обезпеченост на медицинските екипи, действаме съгласно указанията, съобщиха след заседанието на кризисния щаб в университетска болница „Доктор Георги Странски“.

На заседанието присъства и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Мерки, които националният щаб е изработил като препоръчителни в тази ситуация, в Плевен стават задължителни, същото е и за Габрово. Мерките са да се ограничат публичните мероприятия. Най-вероятно ще бъде, знаете, че има грипна ваканция до сряда, тя ще бъде удължена, най-важното нещо обаче е личната хигиена. Няма място за паника. Все още има граждани, които попадат в графата така наречения рисков контингент, прибиращи се от рискови държави, оказват неразбиране затова, че трябва да бъдат прегледани и ако се наложи хоспитализирани“, каза вицепремиерът.

Очаква се кметът на Плевен Гьорг Спартански да издаде заповед за спиране на посещенията на детските ясли и детските градини.

Наблюдават се и чуждестранните студенти в Медицинския университет.

Белодробната клиника, където са настанени двамата заразени с Ковид-19, е под карантина. Взети са всички мерки за пълно изолиране, увериха от Университетската болница „Д-р Георги Странски“.

В кризисния щаб в Плевен влизат всички началници на клиники към болницата, каза говорителят Момчил Георгиев.

„Цяла нощ е текло издирване на близки и лекарите, които са били в контакт с болния. Взети са проби и са поставени под карантина. Болният също е поставен под карантина, както и един човек, който е бил с него в стаята също е поставен под карантина. Всичко е дезинфекцирано. Състоянието на болния, по-точно съмненията, защото още не е потвърдено заболяването (с коронавируса), е много добро. Той отговаря много добре на лечението. Постъпил е със симптоми на грип и евентуално пневмония“.

Говорителят съобщи, че белодробната клиника е затворена, не се изписват болни.

„Под карантина, всички мерки са взети“, каза той, като потвърди, че са взети мерки и за сигурността на лекарите и медицинските сестри, като са взети проби от всички, които са контактували с него и се чакат резултатите.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Атанас Гарев съобщи:

„Контактните, родителите също са открити, взети са проби и са закарани. Няма деца (мъжът), трима са братя, майка и баща“.

По-рано д-р Гарев обясни: „Тази вечер се обадиха, че има положителна проба на пациент, който е с вирусна пневмония. Мъж, 27-годишен. РЗИ мобилизира групите, отделението е затворено - белодробното отделение, той си е там“. В белодробното отделение лежат около 20 души, на всички е взета проба.

„Абсолютно всички мерки, които трябва да бъдат взети спрямо тези пациенти и техните контакти, са взети. Абсолютно всичко като указания е взето“, увери д-р Гарев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай