Съмнения за Омикрон в България. Кой и от къде го е донесъл?

Най-рано в петък ще стане ясно дали Омикрон присъства сред взети проби на българи

Съмнения за Омикрон в България. Кой и от къде го е донесъл? | StandartNews.com

Не сме сигурни поне към момента дали Омикрон вече не е навлязъл в страната. Имаме някои съмнения, които се базират на предварителни изследвания, получени от PCR-тест. Това съобщи пред бТВ доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му съмнителните проби са заредени в специалния секвенатор, който се използва за подобни изследвания късно снощи, така че най-рано в петък ще стане ясно дали Омикрон присъства сред тях.

Тестовете са на хора от различни части от България, като за момента няма данни дали те са пътували в чужбина.

"Към момента е ясно, че този вирус се предава по-лесно, по-бързо се удвоява броят на хората, които са инфектирани, в сравнение с предишния Делта вариант", обясни доц. Алексиев.

Той каза още, че все още не е сигурно дали заболяването ще протича по-тежко при хората, заразени с Омикрон, както и дали той ще може да избягва имунитета от ваксини или преболедуване.

Очаква се, че новият вариант ще навлезе успоредно с циркулиращия в момента у нас Делта и впоследствие ще се разбере кой от тях ще стане доминиращ, но това най-вероятно ще отнеме месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай