Симидчиев зове: Не забравяйте ковид! Опасността остава

Важно е някои мерки да се спазват - носене на маски, спазване на дистанция

Симидчиев зове: Не забравяйте ковид! Опасността остава | StandartNews.com

Българите не бива напълно да забравят за ковид. Вчера е имало карантинирани и от пристигащите бежанци, така че съществува  вероятност да си внесем вируса и отвън, предупреди пред НоваНюз д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България".

Преекспонирането на всеки проблем, бил той болест или война, не е препоръчително, защото поляризира общността. Не бива да забравяме и преекспонираме, напомни Симидчиев.

Според него заболеваемостта от ковид настина е намаляла, но засега остава висока.

"От медицинска гледна точка е много ясно какво трябва да правим. На входа трябва да имаме филтър, дори да е само температура и въпросник, може да има и тестове, така че рисковите да бъдат отделени, а това го имаме на граничните пунктове", увери лекарят.

Симидчиев заяви, че петата вълна е преминала, но е важно да не се дава причина и корен да започне нова. Той е по-скоро оптимист, че това няма да се случи, най-малкото защото идват по-топлите месеци.

Медикът подчерта, че също така е важно останалите ограничения и мерки да се спазват - носене на маски, спазване на дистанция.

"Адекватно е поведението ни сега по отношение на пандемията, такова трябва да бъде и по отношение на хората, които влизат от Украйна", отбеляза Симидчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай