Симидчиев: Часовник срещу ваксина повдига съмнения за чипиране

Здравното министерство трябва да направи изследване защо хората не искат да се ваксинират, след което да започне насочена кампания, препоръча пулмологът

Симидчиев: Часовник срещу ваксина повдига съмнения за чипиране | StandartNews.com

Страната ни е лидер в Европа по смъртност от COVID-19, а основната причина е слабата профилактика и ваксинация. Това стана ясно от думите на пулмолога д-р Александър Симидчиев  в предаването „Здравей, България”.

„България играе на един филм, който се нарича „Умирай лесно”. Профилактиката е на много ниско ниво. А профилактиката е дистанция, маски и миене на ръце. Превенцията е ваксинацията”, обясни лекарят. И добави: "Ако един човек умре, това е драма. Ако умрат 100, това е статистика".

И допълни, че според последните статистики, които е гледал, в момента в страната под 20% от населението е с пълен цикъл ваксинация.

Според него здравното министерство трябва да направи изследване защо хората не искат да се ваксинират, след което да започне насочена кампания.

Той смята, че томболата за смарт часовници няма да има ефект, тъй като хората ще се съмняват в достоверността на капманията – дали ще бъдат чипирани, защо им се взимат данните и т.н.

“Делта вариантът е много по-заразен и затова повече деца боледуват. Така броят на хоспитализираните деца се увеличава", обясни д-р Симидчиев.

Д-р Симидчиев обясни още, че скоро може би ще бъде регистриран медикамент, който да се използва за химиопрофилактика на това заболяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай